Španska policija je 14. decembra uveče, u pokrajini Teruel uhapsila opasnog i naoružanog begunca, državljanina Srbije čiji je nadimak „Igor Rus“. Tokom hapšenja je došlo do pucnjave u kojoj su dva pripadnika španske policije i jedan civil tragično izgubili život.

Uhapšenog begunca su italijanske vlasti tražile zbog dva ubistva i drugih teških krivičnih dela počinjenih u Italiji. Javno tužilaštvo u Bolonji, koje je rukovodilo istragom koju su sprovodili italijanski karabinjeri, zatražilo je podršku pravosudnih i policijskih organa Španije, Srbije, Austrije i Francuske kako bi utvrdilo gde se begunac nalazi i uhapsilo ga. Hapšenje koje se odigralo u četvrtak je rezultat njihove međusobne podrške i saradnje.

Kako bi uhapsile ovog opasnog begunca, vlasti Italije i Španije su uspostavile blisko partnerstvo kojim je koordinirao Eurojust, a koje je podržao italijanski Centralni direktorat za borbu protiv droge.

U okviru pomenute saradnje, nadležni organi Italije i Španije su razmenjivali sudske molbe za pravnu pomoć i operativne informacije, a organizovali su i tehničke i operativne aktivnosti na teritoriji Španije.