Održavanje fizičke distance, nošenje maske, a od nedavno i vakcinacija – to su tri zlatna pravila za prevenciju protiv virusa korona. Ipak, i pored svakodnevne poplave informacija o ovom virusu, građane muče mnoge nedoumice. Ko su prioritetne grupe za vakcinaciju? Ima li onih koji ne smeju da prime cepivo? O ovim, i brojnim drugim pitanjima razgovarali su stručnjaci iz Srbije i Evrope, tokom vebinara vJavno zdravlje i poverenje javnosti – vakcinacija u Srbiji i zemljama EU”.

Ovaj onlajn skup organizovali su Centar za evropske politike (CEP) i EU info centar, na čijim platformama će se naći snimak panela u celosti. Vebinar su otvorili šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, kao i predstavnik Ministarstva zdravlja Republike Srbije, državni sekretar Ferenc Visko.

Stručnu raspravu o vakcinaciji vodili su prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog, dr Marko Kavaleri, šef Odeljenja za zdravstvene postupke i strategije vakcinacije iz Evropske medicinske agencije (EMA), prof. dr Dušan Popadić, sa katedre za imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Govorio je i Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora CEP, dok je na kraju vebinara Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, publici objasnio kako funkcioniše logističko organizovanje vakcinacije.

“Nema važnije teme od ove. Godine 2020. i 2021. biće zapamćene kao godine Kovida, ali i godine nauke. Prošle godine u februaru nismo mogli da zamislimo šta će se dešavati u narednih 12 meseci, ali svakako nismo očekivali ovakav napredak u nauci“, kazao je ambasador Fabrici.

Poručio je da bi građani trebalo da veruju u nauku jer ona „ide u dobrom pravcu“.

Šef Delegacije EU je istakao važnost solidarnosti u vreme pandemije i podsetio na globalnu inicijativu Kovaks, čiji je cilj da sve zemlje članice ravnomerno u istom trenutku dobiju vakcine.

“EU se držala svoje reči, mi imamo solidarnost u našoj DNK i gledamo kako da i izvan EU predvodimo multilateralni odgovor na pandemiju”, istakao je ambasador Fabrici.

Naveo je će EU jedan deo svojih vakcina protiv koronavirusa podeliti zemljama Zapadnog Balkana, kao i da je za te zemlje Evropska komisija opredelila 70 miliona evra za sprovođenje imunizacije.

“U ovom trenutku treba da se držimo našeg plana, znam da je isporuka vakcina spora ali je uspostavljen dobar sistem. Rekao bih da javno zdravlje treba da bude javno dobro, ali takođe i lična odgovornost. Treba biti za vakcinaciju. Poruka EU jeste vodite brigu o zdravlju, vakcinišite se. Moj tim i ja ćemo se vakcinisati čim to bude moguće. Podsećam, bićemo bezbedni tek kad svi budemo bezbedni”, zaključio je ambasador.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko naveo je da je u Srbiji vakcinisano oko 600.000 ljudi, što je, kako je dodao, oko 10 odsto populacije.

Vicko je istakao važnost udruživanja zarad sprovodjenja imunizacije i stavljanja bolesti u okvire koji omogućuju uspešnu borbu protiv nje.

“Srećna okolnost Srbije jeste da smo se organizovali na vreme, kako sa evropskim proizvođačima vakcine, tako i sa ruskim i kineskim. Time možemo objasniti poverenje naših građana, omogućili smo ljudima da izaberu, dali smo zamah vakcinaciji”, rekao je on, dodavši da je potrebno da i dalje nosimo maske i održavamo distancu.

Šta se događa sa novim sojem virusa?

“Ne mislim da takve tačkaste mutacije mogu bitno da poremete naš odgovor na virus. Diskretne promene na virusu ne mogu značajno da promene imunski odgovor. To znači da smo bezbedni (postojećim vakcinama)”, objasnio je doktor Popadić.

On je pozvao što više ljudi da se vakciniše u što kraćem vremenskom periodu.

“Svakako je mnogo bolje vakcinisati se nego dobiti makar i blagu bolest. Od vakcine ne može da nam bude ništa, a bolest može da se iskomplikuje. Neodgovorno je i sebično da opterećujemo zdravstveni fond medikamentima, opterećujemo ljude koji će morati da brinu o našem zdravlju… To je isto kao da imamo ljude koji čiste jedan hodnik, i druge ljude koji ulaze blatnjavim cipelama i šetaju se. Umesto da obrišu noge o otirač.”

Sajt http://covid19.trackvaccines.org je sajt na kome možete naći sve podatke koje postoje o ovim vakcinama – preporuka profesora Popadića sa Medicinalog falulteta.

“Mladi našli način da izigraju pravila”

Paralelno sa masovnom imunizacijom javio se i porast zaraženih na dnevnom nivou. Da li su se prioritetne grupe vakcinisale?

“Moramo da pohvalimo grupu stručnjaka koji je napravio plan prioritizacije, to je urađeno bespkrekorno. Ipak, doslednost je izostala. Ja imam kolege penzionere koji su satima čekali ispred domova zdravlja i shvatili da će se pre zaraziti čekajući i odlazili kući. Neki moji vršnjaci još nisu primili vakcinu, dok će moja dva unuka u dvadesetim godinama uskoro dobiti i drugu dozu”, rekao je profesor dr Zoran Radovanović.

On se, kaže, vakcinisao na Beogradskom sajmu, gde, kako je rekao, sve funkcioniše besprekorno.

“Došlo je do porasta zaraženih, što zabrinjava, ali ima objašnjenja. Mladi su našli način da izigraju pravila – ne mogu da idu na splavove i u noćne klubove, ali sede po stanovima, druže se. Takođe, skijanja su opasnija od letovanja, zaražavanje je tada neuporedivo veće. Jer tokom letovanja barem deo dana provodite u kafićima na otvorenom, a tokom zimovanja u zatvorenom.”

Više o tome šta su stručni sagovrnici govorili možete čuti na snimku celokupnog vebinara.