Najveće proširenje Evropske unije, kada je 1. maja 2014. godine tadašnjem bloku od 15 država pristupilo 10 zemalja iz centralne i istočne Evrope, doprinelo je napretku epohe, ojačalo poziciju i doprinelo važnosti Evrope u svetu, rekao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

„Prvog maja proslavljamo desetogodišnjicu najvećeg proširenja Evropske unije. Ovo je trenutak da se podsetimo koliko je važno bilo pridruživanje ovih deset država članica, ne samo za njih, već i za Evropu, jer je omogućilo zajedničko održanje stabilnosti i bezbednosti, ali i doprinelo napretku ove epohe,“ rekao je Barozo u izjavi povodom decenije velikog proširenja.

„Ovo proširenje je ujedinilo Evropu nakon dugogodišnjih veštačkih podela. To je takođe bio i jedan od načina jačanja demokratije, slobode i vladavine prava za više miliona ljudi koji su živeli iza Gvozdene zavese. Pristupanje Evropskoj uniji takođe je predstavljalo i pristupanje demokratiji, simbolu nade i bolje budućnosti za milione ljudi. Može se reći da smo ispunili to obećanje,“ rekao je Barozo.

Prema rečima predsednika Evropske komisije „realnost pokazuje da je Evropa nakon deset godina jača, bogatija i bezbednija, u političkom, ekonomskom i kulurnom pogledu.“

Govoreći o prednostima proširenja, Barozo je rekao da je ono „Evropu učinilo najvećim jedinstvenim tržištem na svetu. Povećana trgovinska razmena između država članica doprinela je otvaranju radnih mesta, novim investicijama, većem privrednom rastu. Proširenje je takođe doprinelo važnosti Evrope u svetu. Naš glas, kao zajednice koja broji više od 500 miliona stanovnika, čuje se širom planete“.

„I sada, dok se oporavljamo od ekonomske krize, dobro je da se podsetimo na uspehe koje donosi proširenje. Ono dokazuje da je ujedinjena i otvorena Evropa najbolji način jačanja naše pozicije, odbrane zajedničkih interesa i promovisanja zajedničkih vrednosti. Ujedinjeni, više vredimo u svetu; ujedinjeni smo u boljoj poziciji, ne samo da branimo sopstvene interese, već i da promovišemo naše vrednosti“, zaključio je Barozo.

Pogledajte video poruku predsednika Baroza