Visoka predstavica za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da će Evropska unija zajedno sa svim članicama nastaviti da aktivno učestvuje u borbi protiv seksualnog nasilja u ratu.

Obraćajući se svetskom samitu posvećenom okončanju seksualnog nasilja u konfliktima, Ešton je rekla da “prekid ćutanja o ovom problemu predstavlja prvi korak ka njegovom rešavanju”.

„U pitanju je naša spremnost da preduzmemo dalje korake, da zaštitimo one koji su u opasnosti, da pomognemo potencijalnim žrtvama, te da okončamo praksu nekažnjavanja ovakvih zločina”, poručila je Ešton.

„Znamo da su nestabilna područja izvori ovih strašnih zločina. Svedočili smo eskalaciji seksualnog nasilja u Sudanu, Maliju, Kolumbiji, Demokratskoj Republici Kongo, te u Libiji, da pomenemo samo neke slučajeve. I znamo da samo zajedničkim delovanjem možemo to okončati”, dodala je visoka predstavnica.

„Evropska uniji je sarađivala sa pojedinačnim državama, sa Ujedinjenim nacijama, sa Afričkom unijom i drugim organizacijama kako bi rešila ovaj problem”, rekla je Ešton.

EU i njene države članice podržavaju sistemsko uključivanje prevencije seksualnog nasilja u svakom od mandata UNa, te finansiraju aktivnosti koje za cilj imaju pružanje podrške žrtvama i sprečavanju daljih zločina na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, rekla je visoka predstavnica.

„Zato vam svima poručujem: Evropska unija, njene države članice, njene institucije, jesu i ostaće ubuduće snažan partner u borbi protiv seksualnog nasilja u konfliktima”, rekla je Ešton.

Obraćanje Ketrin Ešton u celosti