Savet za spoljne poslove EU je podržao mirovni plan predsednika Ukrajine Petra Porošenka kao i njegove planove za stabilizaciju zemlje, rekla je visoka predstavnica Ketrin Ešton nakon sastanka kome je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin.

Svi ministri su podržali plan videvši u njemu odličnu priliku za smirivanje situacije i pozvali su sve strane na poštovanje dogovora o prekidu vatre, te na stvaranje uslova neophodnih za primenu ovog plana. Poseban apel je upućen Rusiji da podrži plan i da uticaj koji ima usmeri obezbeđivanje njegove implementacije”, izjavila je Ešton nakon sastanka.

„Želimo da eskalacija nasilja prestane i apelujemo na sve strane da daju sve od sebe kako bi zaštitile civile i omogućile humanitarnim organizacijama da obavljaju svoj posao”, dodala je.

Savet je usvojio nekoliko konkretnih odluka koje uključuju i zabranu uvoza robe sa Krima u Evropsku uniju bez potvrde Ukrajine, u skladu sa politikom EU da ne priznaje nezakonitu aneksiju Krima.

image

Ministri su se složili i oko uspostavljanja misije bezbednosti i odbrane da bi “pomogli Ukrajini tokom reformi sektora civilne bezbednoti, što uključuje reformu policije i jačanje vladavine prava. Sledi preduzimanje koraka u cilju stvaranja uslova za raspoređivanje misije tokom leta”, rekla je Ešton.

Konačno, završili smo i pripremne aktivnosti neophodne za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju odnosno Sporazuma o dubokoj i sveobuhvatnoj zoni slobodne trgovine koje će se održati 27. juna u Briselu, kada će biti potpisani i sporazumi sa Moldavijom i Gruzijom. Sve ovo nas posebno raduje,“ dodala je visoka predstavnica.

Ministri spoljnih poslova EU su izrazili zabrinutost zbog kazni izrečenih novinarima Al Džazire kao i onih izrečenih u odsustvu nekolicini evropskih novinara, rekla je Ešton, dodajući da je Savet takođe “izrazio zabrinutost zbog smrtnih kazni za više od 180 ljudi u Minji, te zbog nedavne odluke suda u Gizi o pokretanju procesa izricanja smrtne kazne za 14 vodećih ličnosti ilsamističkih pokreta”.

Savet je izrazio i veliku zabrinutost povodom naglog pogoršanja bezbednosne i humanitarne situacije u Iraku.

„Činimo sve što je u našoj moći da pomognemo i već smo obezbedili 12 miliona evra humanitarne pomoći. Ministri EU su i dalje duboko posvećeni očuvanju jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Iraka, kao neophodnim preduslovima za stabilnost čitavog regiona. U saradnji sa međunarodnim partnerima nastavljamo da podržavamo napore iračkih vlasti u borbi protiv terorizma”, poručila je Ešton.

Integralna izjava visoke predstavnice Ketrin Ešton nakon sastanka Saveta za spoljne poslove

Rezultati sastanka Saveta za spoljne poslove