Evropska nedelja mobilnosti 2023. u Srbiji nije samo proslava naših dostignuća u mobilnosti, već i odraz naše posvećenosti održivoj budućnosti“ poruka je koju je poslao ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre u Novom Sadu povodom biciklističke vožnje u okviru obeležavanja Dana bez automobila.

„Borba protiv klimatskih promena određuje kako ćemo živeti u budućnosti, kako ćemo se kretati i moramo da se upoznamo sa alternativnim načinima kretanja poput javnog transporta, autobusa, vozova, bicikala. Klimatske promene su veliki izazov za čovečanstvo. Svaki građanin ima odgovoronost da doprinese smanjenju emisija. Time doprinosimo i borbi protiv klimatskih promena, ali i poboljšanju kvaliteta vazduha koji dišemo“, rekao je ambasador Žiofre.

Povodom Evropske nedelje mobilnosti, kojom se promovišu alternativni načini kretanja zarad očuvanja životne sredine ambasador Žiofre je istakao da su kroz različite projekte koje finansira Evropska unija postojale mogućnosti za implementaciju najsavremenije tehnologije i najbolje prakse u upravljanju životnom sredinom.

„Ovi projekti su dotakli sve aspekte naše zelene agende, od poboljšanja kvaliteta vode do poboljšanja upravljanja otpadom i očuvanja biodiverziteta. Finansijska i tehnička pomoć Evropske unije je bila ključna za ubrzanje našeg putovanja ka zelenijoj Srbiji“, istakao je Žiofre.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac ukazao je na činjenicu da Grad već godinama uspešno radi na tome da Novi Sad bude prepoznatljiv i funkcionalan kao biciklistički grad.

„Кontinuirano ulažemo sredstva u proširenje mreže biciklističkog saobraćaja, koja se u Novom Sadu prostire u dužini od preko 100 kilometara i razvijamo mrežu biciklističkih staza koje povezuju naseljena mesta na teritoriji Grada čime doprinosimo i razvoju cikloturizma,“ kazao je zamenik gradonačelnika Crnobarac.

Podsetio je i da je Grad Novi Sad u cilju promocije i podsticanja korišćenja bicikla, prvi u Srbiji pokrenuo akciju podrške građanima za kupovinu bicikla zahvaljujući kojoj je u prethodne dve godine podržana kupovina oko 3,5 hiljade bicikla.

Predsednik Novosadske biciklistične inicijative Marko Mazalica rekao je da je Kritična masa događaj kojim žele da pozovu građane da voze bicikl i pokažu da je on odlično prevozno sredstvo.

„Ove godine organizujemo vožnju povodom „Dana bez automobila“ kako bismo skrenuli pažnju da je bicikl odlično prevozno sredstvo posebno kada govorimo o Novom Sadu koji može da se pohvali sa oko 140 kilometara biciklističkih staza i sve više građana kojima je bicikl svakodnevno prevozno sredstvo“, zaključio je Mazalica.

Podsetimo, ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, članovi Delegacije Evropske unije i zvaničnici pojedinih država članica pridružili su se Novosađanima i Novosađankama u vožnji biciklima na Kritičnoj masi koja je povodom obeleživanja „Dana bez autormobila“ održana u petak, 22. septembar.

Kritičnoj masi prisustvovali su i ambasadorka Belgije Keti Bugenhout, zamenica ambasadora Republike Slovačke Monika Podsklanová Šuhajdova i tehnički savetnik u Ministarstu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Matju Voisin.

U okviru Evropske nedelje mobilnosti EU info kutak Novi Sad zajedno sa organizacijom Novosadska biciklistička inicijativa označio „Dan bez autormobila“ koji se tradicionalno obeležava 22. septembra vožnjom bicikala.

Oko 400 osoba na biciklima, rolerima i trotinetima krenuli su već poznatom putanjom Kritične mase od osam kilometara.

Kritična masa se kretala od Limanskog parka (ugao Bulevar Oslobođenja i Narodnog fronta), kroz Šekspirovu ulicu, Bulevar cara Lazara, Kej žrtava racije, Bulevar Mihajla Pupina, Jevrejsku, Bulevar oslobođenja, Bulevar Jaše Tomića, Rumenačku, a završila se na platou ispred glavnog ulaza u Novosadski Sajam gde sledi tribina „Biciklisti pitaju Grad“.

Na ovoj tribini građani su razgovarali sa predstavnicima grada o novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, biciklističkom saobraćaju i infrastrukturi, bezbednosti biciklista, i svim izazovima koji se tiču novosađana. Tribinu je organizovao Centar za unapređenje bezbednosti saobraćaja zajedno sa Novosadskom biciklističkom inicijativom, a podržana je od strane Gradske uprave za saobraćaj i puteve.

Ove godine u fokusu Evropske nedelje mobilnosti je ušteda energije, a bicikl dokazuje da je kao prevozno sredstvo je idealan način da uštedimo energiju, bilo da je električna ili dobijena iz fosilnih goriva.

Svetski Dan bez automobila se u okviru Evropske nedelje mobilnosti koja traje od 16. do 22. septembra, obeležava godinama u nazad svakog 22. septembra.

Gradovi širom sveta, a posebno Evrope sprovode različite mere i aktivnosti kako bi obeležili ovaj dan i pokazali svoje uspehe u prilagođavanju infrastrukture pešacima i biciklistima ali i smanjenje zagađenja u svojim sredinama. Neki od gradova na ovaj dan zatvaraju pojedine ulice za motorni saobraćaj pokazujući značaj proširenja pešačkih zona u gradovima, drugi podstiču građane da taj dan više voze bicikl, pešače i koriste javni prevoz.

Događaj su organizovali Novosadska biciklistička inicijativa, EU info kutak Novi Sad i Omladinski savez udruženja OPENS.

Svake godine, od 16. do 22. septembra održava se Evropska nedelja mobilnosti, vodeća kampanja Evropske komisije za podizanje svesti o održivoj urbanoj mobilnosti.

Tokom nedelje, skoro 3.000 gradova i opština podstiče promene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rešenja organizovanjem aktivnosti i događaja za podizanje svesti sa lokalnim zainteresovanim stranama. U Srbiji, kampanji se pridružilo 25 gradova i opština.

Više informacija o kampanji

Evropska nedelja mobilnosti u Srbiji

Pročitajte više o događajima u okviru ENM 2023:

Biciklistička vožnja putem murala Novog Sada

Bezbedno na biciklu – obuka za osnovce

Oslikan mural u Čairu

Dan bez automobila u Nišu