Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja dozvoljeno je da dete od 12 godina vozi bicikl na javnim putevima.

Upravo je to razlog zašto je EU info Point Novi Sad u saradnji sa Klubom ljubitelja biciklizma Eko kurir organizovao edukaciju o bezbednoj vožnji bicikala za učenike i učenice šestih razreda u osnovnoj školi “Marija Trandafil” u Veterniku.

Podsetimo, povodom Evropske nedelje mobilnosti koja se održava od 16. do 22. septembra EU info Point Novi Sad je sa saradnicima Klubom ljubitelja biciklizma Eko Kurir i Novosadskom biciklističkom inicijativom kreirao publikaciju “Pravila i saveti za bezbednu vožnju biciklom” u kojoj se nalaze osnovni saveti i preporuke za bezbednu vožnju kao i najčešći saobraćajni znakovi i njihova značenja koji mogu da se sretnu na biciklističkim stazama.

Ova publikacija predstavlja sažeta pravila za bezbednu vožnju bicikla u saobraćaju.  Pravila je imalo priliku da provežba oko 60 učenika šestih razreda u osnovnoj školi “Marija Trandafil” u Veterniku, na biciklističkom poligonu koji je iscrtala Novosadska biciklistička inicijativa.

 

Dejan Vlaški iz Kluba ljubitelja biciklizma Eko kurir kaže da je važno podržati mlade u ovom periodu i ohrabriti ih da koriste bicikl kao prevozno sredstvo:

“Treba da se osećaju opušteno i spremno da mogu sami da izađu i da voze bicikl bez straha. To će se dogoditi ako budu edukovani o biciklističkim i saobraćajnim znacima, kao i o ponašanju u saobraćaju.”

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se manifestacija Evropska nedelja mobilnosti čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Cilj kampanje je da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama.

Za opštine i gradove, Evropska nedelja mobilnosti  pruža odličnu priliku da građanima predstave održive alternative u saobraćaju i da im objasne ekološke izazove sa kojima se suočavaju. Učestvovanjem u akciji, gradovi i opštine mogu da prikažu građanima koje su prednosti izbora čistijih vidova saobraćaja i da time unaprede stanje saobraćaja u svojoj lokanoj sredini.