Biblioteke širom Srbije, povezane u mrežu EUTEKA, organizovale su brojne aktivnosti tokom prethodnih dana, pre svega fokusirane na najmlađe.

Osnovci u Lazarevcu, kroz aktivnosti svoje biblioteke, saznali su nešto novo o zaštiti životne sredine i ulozi Evropske unije i učestvovali u raidonicama o reciklaži. Cilj pridruživanja manifestaciji “Zelena nedelja EU” bio je i da se najmlađi korisnici biblioteke i ostali sugrađani aktivnim uključivanjem u jedan od programa informišu o EUTEKA-ma i publikacijima koje postoje o EU, kažu iz biblioteke „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu.

 „Vrednosti koje u ranom uzrastu uče kroz igru i zabavu, deca najbolje usvajaju i duboko verujem da su temeljne za čitav život. Zato sam bila neizmerno srećna što se moja ćerka dobro zabavila dok smo skupljali đubre posle radionice. Jer kad bismo samo pokupili đubre za sobom, ovaj svet bio bi mnogo lepše mesto“, kaže majka jedne od učesnica.

Uloga crvenih lista i crvenih knjiga u nacionalnoj i međunarodnoj zaštiti biodiverziteta bila je tema predavanja u biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kovinu.

Predavanju su prisustvovali učenici 7. i 8. razreda osnovne škole, kao i učenici drugog razreda gimnazije. Cilj aktivnosti bio je skretanje pažnje na važnost očuvanja ugroženih vrsta u skladu sa nacionalnim i međunarodnim strateškim dokumentima, strategijama, zakonima.

U Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru postavljen je deo izložbe „Pozdrav iz Srbije“ na kojoj su prikazani lokaliteti u Srbiji obnovljeni uz pomoć EU. Izložba je kreirana kako bi predstavila deo bogatog kulturnog blaga Srbije i mesta u našoj zemlji koja su uz podršku EU renovirana: Tvrđava u Baču, Jugoslovenska kinoteka u Beogradu, Rajkova pećina kod Majdanpeka, Tvrđava u Pirotu, Crkva brvnara na Zlatiboru, Golubačka tvrđava, Rajačke pimnice, Sinagoga u Subotici i Feliks Romulijana kod Zaječara.

U okviru pratećeg programa izložbe, održano je i interesantno predavanje doc. dr Jelene Petković sa Filozofskog fakulteta u Nišu, o kulturi Srbije između tradicije i modernizacije. Prisutni su ovom prilikom mogli da čuju više o tome koliko je važno pravilno sagledavati odnos tradicije i modernizacije.

„Važno je uspostaviti simbiozu, interakciju tradicije i modernizacije, osloboditi tradiciju njenog mitskog autoriteta, kritički respektovati prošlost i kulturno nasleđe radi osmišljavanja bolje sadašnjosti i budućnosti“, kaže Jelena Petković

Na fb stranici EU info kutka u Nišu možete videti više fotografija sa događaja iz Zaječara.

Narodna biblioteka u Jagodini organizovala je dva događaja . Osnovci iz te opštine mogli su da se takmiče u kvizu znanja o Evropskoj uniji, a nove detalje o zemljama članicama mogli su da saznaju tokom sajma organizovanog u Centru za kulturu Jagodina.

U kvizu su učestvovali učenici šestog razeda iz tri jagodinske osnovne škole, po četvoro u svakoj ekipi. Timovi su se nadmetali u poznavanju, istorije, geografije, kulture, simbola i vrednosti EU.

„Događaj je potpuno uspeo, ostvario je i edukativni i zabavni zadatak. O tome, možda, najbolje svedoči mnogo puta ponovljena rečenica onih koji su se našli u publici, kako žele da se prijave i sledeći put“, kažu iz biblioteke.

Na sajmu su učestvovali učenici iz  šest  osnovnih škola i podeljen je na dva dela. U prvom, učenici su predstavili dvanaest evropskih zemalja. Štandovi su dočarali duh i specifičnosti određene zemlje predstavljanjem raznih predmeta, ličnosti i zanimljivosti karakterističnih za nju. U drugom delu, prikazan je kulturno-umetnički program kojim su, kroz poeziju, pesmu i igru, dočarane razlike i zajedništvo među narodima evropskih zemalja.

Učenici od 5.do 8. razreda osnovnih škola sa teritorije opštine Nova Varoš učestvovali su na literarnom i likovnom konkursu tokom aprila i maja, koju je organizovala biblioteka “Jovan Tomić”. U četvrtak, 16. maja, najboljima su dodeljene nagrade. Cilj događaja je upoznavanje dece sa značajem očuvanja prirodne sredine, kažu iz biblioteke.

Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ Valjevo za učenike srednjih škola organizovala je prezentaciju u kojoj su istaknute prednosti priključenja EU. Emitovan je i kratak animirani film Dejvida Mičela „Istorija EU“. Takođe, debatovano je o raznim pitanjima vezanim za EU, dok je završno izlaganje bilo lično iskustvo jednog moderatora, korisnika Erasmus+.

Galeriju na Facebooku sa ovog događaja pogledajte ovde.

Narodna biblioteka „Sveti Sava“ u Aranđelovcu i u saradnji sa Osnovnom školom „Milan Ilić Čiča“ organizovala je likovnu radionicu i izložbu „Čuvari prirode“ na kojoj su učenici od drugog do četvrtog razreda prikazali svoje izrađene likovne radove.

Crteži i predmeti  nastali su od recikliranog materijala (starog papira, čepova, drveta, strugotine , plastičnih flaša i čaša i sličnih materijala), ali su oslikavali i netaknute delove prirode iz svog okruženja. Nakon toga, čuli su i  predavanje na temu „EU i čuvari prirode“. U drugom delu, đaci su razgovarali o tome kako i zašto treba očuvati prirodu i gledali radove svojih drugara.

“Obrazovanje učenika i stvaranje svesti o važnosti očuvanja životne sredine, danas je posebno važno. Ekološki zakoni imaju ogroman uticaj na naš život kroz poboljšavanje kvaliteta vode i vazduha, zaštitom prirode i podsticanjem recikliranja. Cilj je da se naša prvila usklade sa evropskim zakonima, a deca da se od malih nogu uče i obrazuju u tom smislu”, kažu organizatori.

„Ne bacajte smeće, sadite cveće“, poruka je dece iz predškolske ustanove “Čigra” iz Sombora sa radionice u okviru projekta EUteka. Radionica je održana na Dečjem odeljenje Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki” u Somboru.

Deci su prvo objašnjeni opšti pojmovi iz oblasti zaštite životne sredine, pročitane su im ekološke zapovesti i pogledali su kratku dečju emisiju koja obrađuje ove teme. Sami su donosili zaključke o tome šta je reciklaža, ko to zagađuje prirodu i kako i potom odlučili šta će nacrtati. Na baneru je oslikana važna poruka građanima Sombora sa početka teksta, a pratili su je i crteži.

EUTEKA je mreža 48 javnih biblioteka širom Srbije koje svojim posetiocima nude publikacije i informacije o Evropskoj uniji. Ovu inicijativu su zajedno inicirale Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Narodna biblioteka Srbije potpisivanjem Memoranduma o razumevanju 2014. godine, a ovom partnerstvu se 2015. godine priključila i Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Aktivnosti EUTEKA ove godine su deo krovne kampanje Delegacije EU u Srbiji i EU info mreže #EUzaTEBE.