Šest boja koja predstavljaju zastavu ponosa LGBT+ zajednice osvetlile su rezidenciju ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea uoči zakazane Parade ponosa u Beogradu.

Jedna od glavnih parola Evropske unije je „Ujedinjeni u različitosti“, a Evropska komisija je 2020. godine usvojila Strategiju ravnopravnosti LGBT+ osoba, pokazujući posvećenost izgradnji Unije jednakosti.

EU radi i na okupljanju država članica i drugih aktera na svim nivoima u zajedničkom rešavanju diskriminacije LGBT+ osoba, obezbeđujući njihovu bezbednost, izgradnju inkluzivnih društava i insistiranju na ravnopravnosti širom sveta.

Tokom Nedelje ponosa, ambasador Evropske unije Emanuele Žiofre i zamenica ambasadora Plamena Halačeva učestvovali su na nekoliko događaja koji su priredili organizatori Prajda. Zajedno su prisustvovali otvaranju Nedelje ponosa na Kalemegdanu, a zamenica Halačeva učestvovala je na otvaranju konferencije o ljudskim pravima.

Povodom Beograd Prajda 2023, ambasade i predstavništva 25 zemalja  i Delegacije Evropske unije u Srbiji izdale su zajedničko saopštenje u kome su istakle njihovu našu posvećenost poštovanju, promovisanju i zaštiti ljudskih prava za sve.

„Nastavićemo da radimo sa lokalnim LGBTIQ+ organizacijama kako bismo pomogli da ova zajednica zauzme legitimno mesto u društvu i obezbedili konstruktivnu debatu kada su u pitanju teme jednakosti, nediskriminacije i ljudskih prava, uključujući slobodu okupljanja i slobodu izražavanja. To su univerzalna prava. Bez obzira gde smo, ko smo – ili koga volimo“, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada i predstavništva.