Radovi na rekonstrukciji centra za azil u Krnjači, započeti u januaru, uspešno su završeni u martu. Kroz Program “Pomoć Evropske unije migrantima i izbeglicama u Srbiji”, finansiran sredstvima Evropske unije posredstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, humanitarna organizacija Danski savet za izbeglice adaptirala je centar u Krnjači, čime je proširen smeštajni kapacitet za prihvatanje još 188 lica.

Radovi na rekonstrukciji u vrednosti od oko 104.000 evra, obavljeni su na tri paviljona i tri studija u okviru centra. Radovi su obuhvatili renoviranje podova, zidova, vrata, prozora, krovova, sanitarnih blokova, električnih instalacija i radijatora. Prošle nedelje, centru je dostavljeno još 94 kreveta na sprat.

Dodatne manje radove  u prostorijama centra izvodio je Danski savet za izbeglice, uz finansijsku podršku DFID i Start Netvork-a.

Kroz Program „Pomoć  Evropske unije migrantima i izbeglicama u Srbiji“, ukupne vrednosti 7.000.000 evra, Delegacija Evropske unije pomaže državnim i lokalnim vlastima u Srbiji, kao i drugim institucijama  uključenim u prevazilaženje izbegličke krize. Evropski fondovi koriste se za podizanje njihovih operativnih snaga i kapaciteta za koordinisanje aktivnosti. Donirana je i neophodna oprema Ministarstvu unutrašnjih poslova i Komesarijatu za izbeglice i migracije, zahvaljujući kojoj mogu da obezbede kvalitetniji servis i podršku migrantima i izbeglica koji prolaze kroz Srbiju.

krnjaca-sobaSredstva su takođe uložena u povećanje i poboljšanje uslova u prihvatnim centrima u zemlji, kroz rekonstrukciju i izgradnju novih objekata koji mogu da prime više od 700 ljudi. Tekuće radove na ovim objektima sprovode partnerske nevladine organizacije – DRC, ASB i Help. Aktivnosti se odvijaju u sedam gradova i opština: Beograd, Bosilegrad, Dimitrovgrad, Pirot, Preševo, Subotica, Šid.