DA-SPACE: inovativne laboratorije za unapređenje preduzetničkih veština u Dunavskom regionu

0

DA-SPACE je projekat koji kroz pilot model laboratorija za otvorene inovacije okuplja kompanije, javna tela, univerzitete i javnost kako bi zajedno sa mladim talentima stvorili dobru osnovu za inovacije i istovremeno doprineli njihovom razvoju u društvu.

Partneri u projektu su institucije i organizacije iz Nemačke, Rumunije, Slovačke, Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, a učesnici iz Srbije su Novosadski univerzitet, Vojvođanski IKT klaster i Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Kroz ove laboratorije unaprediće se interdiciplinarna i prekogranična saradnja između različitih pravnih i fizičkih lica koja mogu na nađu nova rešenja i doprinesu razvoju preduzetničkih veština svih učesnika u tom procesu.

Projekat će testirati 7 laboratorija za otvorene inovacije u 7 različitih regiona u Nemačkoj, Rumuniji, Slovačkoj, Bugarskoj, Češkoj, Hrvatskoj i Srbiji. U ovim laboratorijama će javna tela, univerziteti i kompanije pred mlade talente postaviti realne probleme i izazove koji se sreću u praksi. U Srbiji, laboratorija će biti organizovana u sklopu Novosadskog univerziteta i Vojvođanskog IKT klastera.

DA-SPACE laboratorije biće korisne za sve učesnike – mladi talenti radiće na stvarnim poslovnim slučajevima i biće u mogućnosti da testiraju svoja rešenja u izolovanom okruženju. Na ovaj način, steći će dragocene preduzetničke veštine, ali i pokazati svoje veštine i sposobnosti, koje im mogu otvoriti i dobre poslovne prilike u budućnosti.

S druge strane “tragači”, odnosno mala i srednja preduzeća, javna tela i univerziteti testiraće poslovna rešenja i metodologiju na konkretnim problemima.  Pored toga, zaposleni – mentori u labaratoriji, kroz ovakav vid angažovanja, pospešiće sopstvene poslovne kompetencije i veštine, koje se svakodnevno menjanju u skladu sa zahtevima tržišta.

Dobijeni rezultati biće prikazani i korišćeni kao road-map za kreiranje transnacionalne strategije za razvoj i poboljšanje stanja inovacija i preduzetništva u Dunavskom regionu. Znanje i iskustvo nastalo u sklopu DA-SPACE projekta biće dostupno u najmanje 4 Dunavske regije kroz radionice i druge vidove edukacija. Pored ovoga, kroz projekat će biti definisana i strategija održivog razvoja kako bi se i nakon nakon njegovog završetka našli načini za finansiranje labaratorija kroz javno-privatna partnerstva, sponzorstva i donacije nacionalnih i evropskih fondova.

Projekat DA-SPACE počeo je 1. januara ove godine i traje do 30. juna 2019. godine.  Ukupan budžet je 1.787.166,5 evra, od čega je doprinos Evropskog fonda za regionalni razvoj (ЕRDF) 1.342.128,75 evra, dok je iz IPA fondova izdvojeno 176.962,77 evra. Detaljne informacije o projektu nalaze se na sajtu http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/da-space

Podeli

Comments are closed.