Čuvena “Božanstvena komedija” Dantea Aligijera napisana je pre više od 700 godina, ostavila dubok trag kroz vreme i različite epoha, a za Dantea možemo reći da je bio uticajna i značajna ličnost svog doba.  Možemo li da zamislimo šta bi bilo kada bi se Dante odnekud danas pojavio i odlučio da komunicira sa svojim čitaocima preko društvenih mreža? Da li bi postao jednako uticajan?

Možemo li da zamislimo impozantne ličnosti starijih epoha kao naše savremenike? Zašto bi se Dante odlučio baš za instagram i da li bi postao influenser? O ovim zanimljivim i neobičnim temama razgovarali smo na novom predavanju Milice Vučković iz serijala razgovora o evropskoj književnosti.

Ovo je bilo završno treće onlajn predavanje koje organizuje EU info kutak Niš u serijalu kreativnih i zanimljivih razgovora o evropskoj književnosti. Ideja je da se na drugačiji, neobičan način napravi paralela između različitih epoha i da pokušamo da odgonetnemo kako bi izgledalo kada bi neki slavni književnici iz prošlosti danas bili „influenseri“ ili pokušavali da komuniciraju sa prijateljima i publikom na društvenim mrežama. Šta se promenilo kroz vekove, a koje potrebe i navike čoveka su ostale iste?

Ako ste propustili predavanje, kompletan snimak možete da pogledate na našem YT kanalu.

Podsetimo, tokom prethodna dva predavanja u fokusu su bile francuska i nemačka književnost, a snimci tih događaja takođe se mogu naći na našem kanalu.

O čemu bi četovali Bodler i Begbede?

Šta šeruju braća Grim?

Biografija predavača:

Milica Vučković osnovne studije književnosti završila je na Filozofskom fakultetu u Nišu. Nekoliko godina radila je na kulturnim projektima i promovisanju književnosti, od kreativnih radionica i festivala za decu do javnih predavanja i edukacije mladih. Sarađivala sa najvećim brojem kulturnih institucija u Nišu, a predavanja je držala i u drugim gradovima Srbije, kao i u Crnoj Gori. Sada je doktorand na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Piše eseje i poetsku prozu.