Predstavnici gradova i opština i poljoprivredni proizvođači sa juga Srbije posetili su 91. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Ove godine Međunarodni poljoprivredni sajam, nosilac oznake „Najbolje iz Vojvodine“, ima snažnu podršku Evropske unije koja je Partner. Poseta je bila prilika da se delegacija sa juga upozna sa najnovijim tokovima u poljoprivredi, programima Evropske unije i mogućnostima za finansiranje. Najveću pažnju privukle su prezentacije IPARD programa kao i inovativna rešenja u poljoprivredi.

Posetu štandu Evropske unije na Sajmu, delegacija je iskoristila za susret i razgovor sa ambasadorom EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom kao i sa predstavnicima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine.

Jedan od članova delegacije sa juga Srbije je i Goran Zlatković, koji je u Regionalnoj razvojnoj agenciji Jug resorno zadužen za sektor za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj, rekao je:

„U prilici smo da predstavnici lokalnih samouprava kao i poljoprivredni proizvođači sa područja koje pokriva naša regionalna razvojna agencija, posete Sajam i upoznaju se sa najnovijim tehnologijama i praksama u poljoprivredi, kao i da ostvare kontakte sa drugim proizvođačima i potencijalnim partnerima“, ističe Zlatković koji se nada da ovakva poseta može da doprinese razmeni znanja i iskustava i povećanju konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda proizvođača sa juga Srbije.

Među onima koji na tržištu posluju kao registrovana poljoprivredna gazdinstva, Sajam su posetile i tri preduzetnice iz okoline Niša koje se pretežno bave receptivnim ruralnim turizmom.

Irena Janković, vlasnica je domaćinstva „La vie“ iz Prve Kutine kod Niša koje pruža smeštaj organizovanim sportskim ekipama paraglajdinga, biciklizma, planinarenja i ekstremnih sportova koji koriste prirodne pogodnosti okoline Niša za treninge i takmičenja, kao i digitalnim nomadima iz raznih delova Evrope, koji biraju Prvu Kutinu za privremeni boravak svojih porodica.

Ona kaže da je „dolazak na Sajam je značajan zbog upoznavanja sa akterima i dobijanja informacija o IPARD programu, kao i upoznavanja sa novinama u sektoru voćarstva.“

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели EU info point Niš (@euinfonis)

Dragana Stojković vlasnica seoskog turističkog i poljoprivrednog domaćinstva „Imun san“ iz Vinika kod Niša, kao i Marija Kaličanin Stanković, vlasnica seoskog turističkog domaćinstva „Dvor“ iz Donje Toponice pored Niša sa najvećom pažnjom su ispratile informativnu sesiju namenjenu IPARD programu. Oba domaćinstva u Meri 7, koja je posvećena ruralnom turizmu i razvoju ruralnih predela, vide mogućnost za unapređenje korišćenja solarne energije u svom domaćinstvu čime bi obezbedile energetski efikasnije poslovanje.

Pored velikih investicionih planova, poslovi poput održavanja travnjaka u svojim domaćinstvima svakodnevna su aktivnost za Irenu, Draganu i Mariju. Tražeći robota kosilicu kojim bi efikasnije održavale svoje travnjake, njih tri su na Sajmu pronašle proizvod koji su tražile. O tome koliko je veliki značaj Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu donekle govori i činjenica da je proizvođač robota kosilice firma iz Niša, za koju njih tri do sada nisu znale.

Evropska unija je podržala poljoprivredni sektor sa više od 150 miliona evra pre nego što je započeo IPARD II program sa alokacijom od 175 miliona evra podrške EU. Aktuelni IPARD III program doneće više mogućnosti srpskim poljoprivrednicima i isplatiće dodatnih 288 miliona evra. podrške EU. Glavni ciljevi podrške u okviru IPARD-a jesu povećanje konkurentnosti srpskih poljoprivrednika, očuvanje životne sredine i biodiverziteta, podrška ruralnim preduzećima i zajednicama i razvoj ruralne infrastrukture.