Iz IPA fondova Evropske unije do sada dato 8,4 miliona evra za podršku projektima inovacije u Srbiji.

Veliki broj projekata prijavljenih Fondu za inovacionu delatnost pokazuje da u Srbiji ima izuzetno dobrih ideja i preduzetnika i da je nauka ovde „odmah primenjiva“, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović na svečanoj dodeli sredstava za razvoj projekata.

Međunarodna nezavisna ekspertska komisija je za finansiranje izabrala 10 projekata iz raznih oblasti iz Programa ranog razvoja i dva iz Programa sufinansiranja inovacija, saopšteno je na svečanosti u Aero klubu.

image(2)

Dobar odziv

Jovanović je precizirao da je za tih 12 projekata izdvojeno 1,3 miliona evra u saradnji Fonda za inovacionu delatnost, Evropske komisije i Svetske banke i dodao da je iz IPA fondova Evropske unije do sada dato 8,4 miliona evra za podršku projektima inovacije u Srbiji.

Kada smo počeli projekat pre dve godine nismo bili sigurni kakav će biti odziv privatnog sektora, a danas vidimo da su svi fondovi iskorišteni i da raste interesovanje poslovne zajednice, izjavio je šef Delegacije Evropske unije Majkl Devenport.

Ima još mnogo projekata koji bi trebalo da podstaknu Fond da nastavi sa radom, a Vladu Srbije da nastavi da ih finansira, napomenuo je on.

Devenport je rekao da će stvaranje održive platforme za privredni rast sve više biti u centru pažnje tokom pregovora o pristupanju Srbije EU.

image(1)

Iskoristiti fondove

Poruka svima je da pokušate da iskoristite dostupne fondove maksimalno i da učestvujete u drugim programima EU, da razvijete inovativne ideje i proširite se na druga tržišta, a to je prava prednost procesa evropske integracije, ocenio je Devenport.

Važno je da Srbija razmišlja o konkurenciji na svom putu ka EU i kako ona može da postane konkurentnija od sadašnjih članica EU, izjavio je šef kancelarije Svetske banke Toni Verhejn.

On je podsetio da se kancelarija Svetske banke delimično povlači i da neće upravljati novcem za finansiranje inovacionih projekata kao što je to ranije radila.

To je dokaz da se Srbija razvija, istakao je Verhejn.