Napominjući da je 2013. godina bila značajna za Srbiju i da je postignut veliki napredak, ambasador Majkl Devenport je naglasio da je jedna od najvažnijih poruka iz današnjeg izveštaja komesara EU za proširenje Štefana Filea ta da postoji poverenje u politiku proširenja EU.

Odnosi Srbije i EU “ušli su u novu orbitu“ ocenio  je Ambasador Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Srbiji, govoreći o danas prestavljenom  godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama.

– Ubacili smo, ne u jednu brzinu više, već u dve brzine više, počeli smo skrining. Srpski stručnjaci koji se bave poglavljima 23 i 24 već su bili u Briselu i imali priliku da postavljaju pitanja zvaničnicima u Evropskoj komisiji. Sledeća faza je u decembru kada će srpski zvaničnici i stručnjaci predstaviti planove za usklađivanje sa evropskim pravnim tekovinama – rekao je Devenport.

Devenport je ocenio da je jedna od najvažnijih poruka iz današnjeg godišnjeg izveštaja komesara EU za proširenje Štefana Filea ta da postoji poverenje u politiku proširenja EU, napominjući da je 2013. godina bila značajna za Srbiju.

Davenport001

Značajan napredak 

„Srbija je postigla značajan napredak na putu priključenja,posebno kroz Briselski sporazum, koji je bio prekretnica u dijalogu Beograda i Prištine i koji bi se mogao nazvati istorijskim“, rekao je Devenport na pres konferenciji u Media centru gde je  direktno prenošeno obraćanje komesara Filea.

Sada se, napomenuo je, prati realizacija plana za njegovo sprovođenje, što uključuje i pripreme za lokalne izbore na Kosovu 3. novembra.

“U predstojećem periodu veći naglasak će biti stavljan na pitanja funkcionisanja ekonomija i upravljanja privredom u državama u procesu pristupanja”, ocenio je ambasador.

Davenport002

Ubrzati reforme 

Prema rečima Devenporta, u izveštaju se ukazuje da postoje reforme u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i reforme državne administracije ali, kako je rekao, ima oblasti u kojima treba ubrzati reforme.

„Na primer, pravosuđe. U toj oblasti postoji strategija, postoji akcioni plan, ali moramo da vidimo šta se preduzima da bi se oni primenili“, poručio je Devenport.

Junska odluka Saveta EU da se otvore pristupni pregovori sa Srbijom je veoma važna, rekao je Devenport, i dodao da je za EU sada prioritet da se pripremi za prvu međuvladinu konferenciju sa Srbijom, koja je najavljena za januar.