Program Exchange započeo je 2004. godine sa ciljem da opštine u Srbiji upoznaju i primene praksu lokalnih samouprava u zemljama EU. Uz finansijsku podršku EU od oko 30 miliona evra, projekte sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Prve tri faze programa trajale su od 2004. do 2013. i njihova ukupna vrednost iznosila je oko 22 miliona evra. Realizovano je 116 projekata koji su unapredili efikasnost i kapacitete lokalnih samouprava.

Četrvta faza Exchange programa trajala je od 2013. do 2015. u ukupnom iznosu od 5,8 miliona evra. EU Exchange 4 program je projektne aktivnosti usmerio na jačanje jedinica lokalne samouprave u opštinskom planiranju, finansijama i pružanju usluga.

Specifični ciljevi bili su podeljeni u tri komponente. Prva – opštinsko planiranje i SLAP IS podrška odnosila se na sprovođenje relevantnih nacionalnih prioriteta lokalnih samouprave kroz povezivanje sektorskih strategija i akcionih planova i razvoj specifičnih opštinskih infrastrukturnih projekata.

Waste is not garbage, project in Užice municipality

Waste is not garbage, project in Užice municipality

Komponenta dva – podrška opštinskim finansijama je usmerena na fiskalnu decentralizaciju kroz olakšavanje primene novih finansijskih propisa u oblasti programskog budžetiranja, poreskih administracija i alternativnih izvora finansiranja dok je treća – EU exchange 4 grant šema podrška sprovođenju prioritetnih nacionalnih politika u oblastima ekonomskog razvoja, socijalnih usluga i zaštite životne sredine na lokalnom nivou, kroz projekte u okviru grant šeme

Programom je podržano ukupno 85 gradova i opština, od čega 69 upravo u okviru grant šeme. Samo u ovoj komponenti podržana su 32 gradska i opštinska projekta u oblastima upravljanja otpadom, upravljanja imovinom, poljoprivredno poslovne saradnje i socijalne zaštite.

eue4-logo-en

“Lokalna samouprava je u nekom smislu kamen temeljac i državne uprave i implementacije svih najbitnijih reformi i standarda“ izjavio je povodom ovog programa šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave objasnila je da je ovaj projekat usmeren ka unapređivanju loklanih samouprava u strateškom planiranju. “Lokalne samouprave moraju više napora u budućnosti da ulože ne samo na upravljanje svojim resursima nego i evropskim resursima koje trenutno ne koristimo ni približno u meri u kojoj bi mogli. Očekujemo da u budućnosti dve trećine svih sredstava koja dolaze iz Evrope trošimo na lokalu.”

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić je naveo da su dobijena sredstva „upotrebljena za opštinsko planiranje, opštinske finansije i realizaciju odgovarajućih projekata“. Tokom četiri, do sada realizovane, faze projekta je prema rečima Staničića podignut ugled lokalnih samouprava i doveden na „nivo sa kojim možemo da budemo zadovoljni mi u Srbiji a, mislim, i naše kolege iz EU“.

U dokumentarnom filmu koji sledi prikazani su neki od postignutih rezultata – u Kruševcu je napravljen i realizovan plan zaštite životne sredine, u Šapcu je novim sistemom finansiranja izgrađen gradsku bazen, a u Nišu popisana javna imovina. U opštini Bač je kroz zadrugarstvo unapređena proizvodnja jagoda, Užice je kroz program „otpad nije smeće“ od drvnog otpada i bio mase uspelo da stvori alternativne izvore energije a u Sjenici su staračka, samačka i socijalno ugrožena domaćinstva dobila pomoć domaćinstva stručnih gerantodomaćica.

Dokumenta, brošure i više informacija o EU Exchange programu možete pronaći ovde