Porodična kuća Milete Jovanovića (52) i njegovog sina Milana (31) ozbiljno je oštećena u poplavama u Maju 2014. godine. Iako je visina voda unutar kuće bila 20cm, trošan i stari objekat pretrpeo je velike štete. Dvočlano domaćinstvo živi od penzije koju je Mileta nasledio od pokojne supruge i plate koju sin Milan prima u osnovnoj školi, radeći kao zamenik nastavnika matematike. Skromna primanja nisu bila dovoljna da prodica Jovanović obnovi kuću, pa se i nakon skoro dve godine od poplava, bore sa velikom vlagom i propadanjem dela objekta.

“Pomoć koju smo od države primili nije bila dovoljna kako bismo obnovili kuću. Sa tim novcem smo jedva uspeli da sredmo deo kuće. Bez pomoći Evropske unije ne bi bilo moguće da završimo našu kuću I zbog toga smo zaista mnogo zahvalni I ne možemo da dočekamo da sve bude obnovljeno” kaže Mileta Jovanović

Mileta je samo jedan od 20 korisnika čije će kuće  biti rekonstruisane u Šapcu, u okviru druge faze Programa EU za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji. Tokom 2015. godine, EU je finansirala obnovu 27 privatnih kuća I izgradnju jednog objekta za šta je opredeljeno 188.000 evra. Sve kuće su opremljene nameštajem I belom tehnikom koji su obezbeđeni u odnosu na potrebe porodica. Pored obnove kuća, u Šapcu, EU pomaže i revitalizaciju poljoprivrede. Do sada je donacijom u vidu plastenika I opreme  pomognuto 31 poljoprivredno gazdinstvo.
Kroz program pomoći EU za Šabac je, u okviru programa IPA 2012, IPA 2014 i EU fonda solidarnosti, obezbeđeno preko 1.800.000 evra. Program u ovoj opštini sprovode UNOPS, Arbeiter Samariter Bund (ASB) i FAO.