pisala: Anja Kostić iz Niša
polaznica Evropske škole debate 2022/23

Evropska škola debate je u potpunosti nadmašila moja očekivanja. Treneri su spojili profesionalizam, znanje i iskustvo, i prijateljski stav koji su prenili na polaznike, što me je inspirisalo da ushićeno dočekujem svaki susret. Radionice je karakterisala prijatna radna atmosfera, u kojoj je svaki polaznik bio ohrabren da učestvuje. Doprinos pažljivo odabranih polaznika u velikoj meri utiče na bogatstvo ovog iskustva. Međusobno smo se upotpunjivali iznoseći svoje ideje, razmišljanja, nedoumice.

Jedno od najlepših iskustava u toku programa bio je debatni kamp na Tari. Hotel „Omorika“ pamtiću kao mesto na kojem su se sastali najuspešniji polaznici programa iz cele Srbije. Pored veoma informativnih i korisnih predavanja, imali smo priliku da učestvujemo u našem prvom debatnom turniru i da testiramo stečene sposobnosti i znanja. Svi smo se maksimalno trudili i želeli da pobedimo, ali nas to rivalstvo nije sprečilo da provodimo kvalitetno vreme družeći se i istražujući neverovatnu prirodu nacionalnog parka; i baš zbog te posvećenosti smo uspeli da postignemo nešto što smatram da je bilo bitnije od pobede – da naučimo što više jedni od drugih, i od iskusnih trenera koji su sa velikom pažnjom i razmatranjem sudili naše debate i davali nam povratne informacije, koje smo uvažavali i trudili se da što pre primenimo.

Tome u prilog, najkorisnija runda turnira bila je debata u kojoj sam izgubila. Protivnici su zasluženo odneli pobedu svojim neverovatnim argumentovanjem, i svojom posvećenošću su me inspirisali da izvučem najbolje iz sebe, zbog čega ću im zauvek biti zahvalna. Iako sam u trenutku bila tužna zbog poraza, uvidela sam da je „Evropska škola debate“ mnogo više od samog takmičenja – neguje toleranciju, sportski duh, razumevanje za druge i vrednuje zajednicu ljudi koji se kreću ka višem cilju. Naučili smo da podižemo i poštujemo jedni druge, i da je najveća usluga koju možemo da učinimo upravo da debatujemo svim snagama jedni protiv drugih i da imamo poverenje u protivnika da će uzvratiti istom merom, što nas je sve zbližilo kao debatere i kao prijatelje.

Zahvaljujući izvanrednoj organizaciji i podršci od strane trenera i zaposlenih u EU info centrima, stekla sam obilje teorijskih i praktičnih znanja i veština, koje svakodnevno koristim. Ovaj kurs mi je omogućio da strpljivo i aktivno slušam sagovornike, da kreativno razmišljam i verujem svojim veštinama. Takođe, omogućio mi je da unapredim svoje znanje o organima i načinu funkcionisanja EU.

Konflikti su nezaobilazni deo naše svakodnevice, bilo da se dešavaju van našeg domašaja, u našoj posrednoj ili neposrednoj blizini, ili unutar nas samih. Zbog toga je veoma bitno da ih sagledamo van okvira našeg doživljajnog iskustva, da ih razmotrimo i promislimo kritički, i postupimo u skladu sa time. Nadam se da ću sledećoj generaciji polaznika kao pomoćni trener moći da prenesem sve ono što je ovaj program pružio meni.

Prijava za ovogodišnji ciklus EŠD-a

Javna debata u Vranju

Javna debata u Kikindi