Evropska unija ulaže u obnovu samostana u Baču

0

Franjevački samostan u Baču jedan je od najstarijih sakralnih spomenika kulture u Srbiji, a za njegovu rekonstrukciju Evropska unija izdvojila je 890 hiljada evra. Radovi su počeli krajem 2016. godine, a predviđeno je da budu završeni u aprilu 2018. godine. Rekonstrukcija je sveobuhvatna i podrazumeva izgradnju novih instalacija za struju, vodu i grejanje, obnovu fasade, krova i sanitarnog čvora, kao i postavljanje video nadzora.

Franjevački samostan, koji se nalazi u centru Bača, je kompleks koji čini samostanski sklop, u obliku kvadrata, sa unutrašnjim dvorištem i crkva Uznesenja Marije, čija obnova ovim projektom nije predviđena. Samostan su osnovali kanonici Svetog groba jerusalimskog, a zatim su ga preuzeli franjevci. Posle osvajačkih pohoda Sulejmana Veličanstvenog, vek i po bio je i džamija. Samostan je kroz vekove bio obnavljan, proširivan, popravljan, ali u njemu se život odvijao u kontinuitetu od polovine 12. Veka.

Samostan je izgrađen u kasno romaničkom i ranogotičkom stilu, a s obzirom na to da ga franjevci nisu napuštali protekla tri veka, u njemu je očuvano bogato kulturno nasleđe – stari predmeti, tkanine i posuđe koji svedoče o proteklim vremenima

– Ovde se nalaze najstarije i jedine mehaničke orgulje na području Vojvodine, koje imaju oko 1000 svirala, a i danas su u funkciji. Imamo pivnicu i kuhinju, koje su stare 300 godina, te kupatilo staro 200 godina. Imamo sliku o svakodnevnom životu u prošlim vremenima, kada nije bilo struje i mnogih drugih stvari bez kojih mi sada ne možemo da zamislimo život, kaže Josip Špehar, opat franjevačkog samostana u Baču.

Ideja je da nakon rekonstrukcije, deo samostana postane muzej i centar za izučavanje prošlosti ovog spomenika kulture i Franjevačkog reda. Nosilac projekta obnove je Pokrajinskog zavod za zaštitu spomenika kulture, a pored ove ustanve na obradi materijala koji će biti izložen u muzejskoj postavci učestvuju Muzej Vojvodine, Etnografski muzej iz Beograda, Centar za heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i stručnjaci drugih sličnih institucija.

Podeli

Comments are closed.