Govor na otvaranju štanda Informacionog centra EU na Beogradskom sajmu knjiga, 20. oktobar 2013. godine, 19:00

NJ.E. ambasador Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Republici Srbiji

Gospodine ministre Jovanoviću,

gospodine ministre Ružiću,

gospođo Miščević

Ekselencije, dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo da budem ovde, među toliko ljubitelja knjige i da otvorim štand Evropske unije na 58-om Beogradskom sajmu knjiga, najznačajnijem sajmu ove vrste u celom regionu.

Jako mi se sviđa slogan ovogodišnjeg Sajma – “Prostor slobode“, kojim se naglašava da je književnost svojevrsno područje slobode i mašte – za sve nas.

Naše učešće je značajna prilika da u Srbiji podelimo priču o Evropskoj uniji – priču u kojoj Srbija, kao zemlja kandidat, ima sve većeg udela. Sajam knjiga otvara pred nama veličanstvenu izložbu evropskog kulturnog diverziteta čiji je Srbija sastavni deo.

Veoma sam ponosan što ministar Jovanović i ja možemo da vam najavimo peto srpsko izdanje EVROPSKOG DNEVNIKA koje će uskoro stići do škola širom zemlje. Želeo bih da zahvalim Ministarstvu na njihovoj dragocenoj podršci u ovom projektu, a takođe i Kancelariji za evropske integracije Vlade Srbije.

Zadovoljan sam što, kao i svake godine, možemo da ponudimo izdanja Kancelarije EU za publikacije (koja blisko sarađuje sa državama članicama). Posetioci Sajma biće u mogućnosti da na našem štandu putem veb sajta EU Bookshop naruče besplatne publikacije koje će im biti dostavljene u roku od nedelju dana.

Mi ćemo takođe promovisati digitalnu ponudu, što je smer kojim se očigledno kreće tržište knjiga. Putem Europeane, evropskog on lajn portala za kulturu, već možete da imate pristup ka više od 26 miliona eksponata, uključujući knjige, iz preko 2.000 institucija kao što su biblioteke ili arhivi.

Pre mesec dana, na Sajmu knjiga u Geteborgu, u Švedskoj, najavljeno je ko su laureati Evropske nagrade za književnost 2013. Od dvanaestoro dobitnika, dvoje dolazi iz zemalja bivše Jugoslavije: Faruk Šehić iz Sarajeva i Lidija Dimkovska iz Skoplja. Pre 2 godine je Jelena Lengold iz Beograda bila među laureatima.

Ta nagrada je podsticaj piscima da dospeju do šire evropske čitalačke publike, koja iznosi više od pola milijarde ljudi. Nagrada takođe povezuje region sa tržištem izdavanja knjiga u Evropskoj uniji, koje čini značajan deo opšteg sektora kulture koji u BDP-u EU učestvuje sa 4,5 odsto i obezbeđuje više od osam miliona radnih mesta.

Želim da istaknem to što je šesnaestoro izdavača knjiga u Srbiji učestvovalo u našem programu Kultura 2007-2013. U januaru sledeće godine, Komisija će pokrenuti novi program Creative Europe, kako bi ojačala konkurentnost i promovisala kulturnu raznolikost.

Program će obezbediti sredstva za prevođenje više od 4.500 knjiga; on će takođe omogućiti da 300.000 umetnika, profesionalaca u kulturi steknu međunarodno iskustvo.

Nadam se da će Srbija biti u mogućnosti da se potpuno uključi u program, potpisivanjem novog Memoranduma o razumevanju sa Evropskom komisijom i usklađivanjem medijskih zakona na planu digitalizacije.

Na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga, Poljska je u posebnom centru pažnje, kao zemlja počasni gost. Oduševljen sam što ambasador Poljske i specijalni gost Sajma, gospođa Olga Tokarčuk, jedna veoma znamenita autorka iz Poljske, sa mnom otvaraju ovaj štand. Witamy bardzo serdecznie. Počastvovan sam što su nam se večeras takođe pridružili i ministar Branko Ružić i glavni pregovarač Tanja Miščević.

Hvala svima što se večeras došli.

Ovim proglašavam naš štand otvorenim.

Kako bi se to obeležilo i proslavila nova faza u odnosima Evropske unije i Srbije, drago mi je da otvorim za potpisivanje posebnu knjigu utisaka nazvanu “EU Accession: A new chapter in Serbia’s history”.