i-Portunus: Prilika za mobilnost umetnika

0

Evropska unija pokrenula je projekat za finansiranje mobilnosti umetnika i zaposlenih u kulturu i-Portunus, po uzoru na program Erazmus. Projekat je deo Kreativne Evrope, vodi ga konzorcijom institucija kulture koje predvodi Gete Institut i učesnici iz Srbije imaju pravo da se prijave na konkurs.

Akcenat je na umetničkim izvođačima (sem onih koji se bave muzikom), kao i na vizuelnim umetnicima. Prvi poziv za prijave tokom aprila i maja privukao je 1200 zainteresovanih, a njihove aplikacije uzete su u obzir prilikom postavljanja uslova za aktuelni konkurs.

U okviru projekta, pruža se podrška ponudama za mobilnost koje mogu trajati od 15 do 85 dana, i mogu uključivati jednu ili više zemalja. Putovanja će biti prilika za učesnike da uspostave saradnju, da naprave nova umetnička dela i povećaju šanse za zapošljavanje. Aktuelni poziv za konkurisanje omogućava grupama do petoro ljudi da dobiju sredstva za tri odvojena putovanja na minimum pet dana.

Rok za konkurisanje je 24. jun. Kako bi se prijavili, zainteresovani moraju da naprave svoj nalog na https://my.i-portunus.eu/. Više informacija na sajtu projekta.

Kroz projekte poput i-Portunus, program Kreativna Evropa će isprobati najbolje način za prekograničnu saradnju i mobilnost umetnika. Taj tip mobilnosti postaće trajna akcija u okviru programa za period 2021-2027.

Podeli

Comments are closed.