Izjava Federike Mogerini povodom najave američkog predsednika Trampa o Jerusalimu

0

Evropska unija je ozbiljno zabrinuta zbog današnje najave predsednika SAD-a Trampa o Jerusalimu i posledica koje takav potez može imati po perspektivu mira. Stav EU po ovom pitanju ostaje isti.

Evropska unija je ozbiljno zabrinuta zbog današnje najave predsednika SAD-a Trampa o Jerusalimu i posledica koje takav potez može imati po izglede za mir. Stav EU po ovom pitanju ostaje isti. Treba ostvariti težnje obe strane i pronaći način da se kroz pregovore reši status Jerusalima kao budućeg glavnog grada obe države.

EU i njene države članice će i nadalje poštovati međunarodni konsenzus o Jerusalimu koji je, između ostalog, sadržan u Rezoluciji 478 Saveta bezbednosti UN, uključujući konsenzus o lokaciji njihovih diplomatskih predstavništava do konačnog razrešenja statusa Jerusalima.

EU poziva sve aktere na terenu i u širem regionu da ostanu uzdržani kako bi sprečili dalju eskalaciju. Treba zadržati fokus na stvaranju uslova za neposredne i konstruktivne pregovore putem kojih će doći do konačnog razrešenja statusa. EU je spremna da podrži ovaj proces i u tom cilju će nastaviti angažman sa obema stranama i njihovim regionalnim i međunarodnim partnerima, uključujući članice Kvarteta.

EU je još jednom potvrđuje snažnu posvećenost rešenju koje podrazumeva dve države i postojećim politikama, kao što je navedeno u nekoliko uzastopnih zaključaka Saveta. Sporazumno rešenje o dve države, kojim bi bile ostvarene težnje obe strane, jedini je realistični put za uspostavljanje trajnog mira i bezbednosti koje zaslužuju i Izraelci i Palestinci.

Podeli

Comments are closed.