Kako bi izgledao čet Bodlera i Begbedea?

0

Novi serijal onlajn predavanja EU info kutka Niš donosi zanimljive priče o evropskoj književnosti, značajnim ostvarenjima i povezanosti sa Srbijom u toj oblasti. Tema kojom smo otvorili razgovore je francuska književnost, sa zanimljivog aspekta – o čemu bi četovali Bodler i Begbede?

Sa najzanimljvijim biografskim podacima ovih istaknutih francuskih pisaca, sa njihovim svojevrsnim buntovništvom, koje se reflektuje i na književna dela, upoznala nas je Milica Vučković, doktorand na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Milica je ovom prilikom kroz zanimljivo predavanje pokazala kako bi izgledalo da ne postoje nikakve granice između svetova i da možda jednog dana Bodler pošalje Begbedeu poruku na Mesindžeru. O čemu bi u tom slučaju njih dvojica mogli da razgovaraju, a da ostanu tipični predstavnici svog doba?

Kroz zamišljeni čet na zabavan i neobičan način pokušali smo da razumemo bodlerovsku Francusku – Francusku perioda simbolizma, kao i duh novog, kapitalističkog vremena, čiji smo svedoci zajedno sa Begbedeom.

Srbija je kroz istoriju često dolazila u dodir sa francuskom kulturom, a i danas između Srba i Francuza postoji jaka kulturna veza.

“Francuska je uvek bila primer slobode, umetnosti i kulture. Veze Srba i Francuza su vrlo tesne, datiraju iz 19. veka, iz vremena romantizma kada počinje više da se putuje i da se pišu putopisi. Pisani tragovi o putovanjima i utiscima su bili jedno štivo koje je pomagalo da se širi ideja multikuturalizma” kaže Milica Vučković.

Ukoliko ste propustili, kompletan snimak predavanja možete naći na našem YT kanalu.

Podeli

Comments are closed.