Kako Evropa štiti i čuva svoje kulturno nasleđe, koju ulogu u tome ima digitalna platforma Evropeana kao i kakva su iskustva i rezultati Srbije u procesu digitalizacije teme su panel diskusije “Kulturno nasleđe u digitalnoj eri” koja će biti održana u EU info centru u Beogradu u petak, 16. marta 2018.

To će biti prilika da se predstavi Evropeana, digitalna platforma EU pokrenuta 2008. godine na inicijativu Evropske komisije, kao i doprinos koji su srpske ustanove kulture dale toj platformi. Takođe će biti predstavljen rezultati koji su do sada postignuti u procesu digitlizacije u Srbiji.

Panel diskusiju organizuje EU info centar, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije i Evropeanom. Pozdravnu reč održaće šef Delegacije EU u Republici Srbiji ambasador Sem Fabrici, dok će u panel diskusiji učestvovati upravnica Evropeana kolekcija Ninke van Šaverbeke, pomoćnik ministra kulture Dejan Masliković i načelnica Odeljenja za razvoj digitalne biblioteke Narodne biblioteke Srbije Tamara Butigan Vučaj.

Događaj obeležava zvanični početak kampanje posvećene kulturnom nasleđu, koju organizuju Delegacija EU i EU info mreža u Srbiji (EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu). Tokom kampanje, čiji je slogan „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost”, biće održano na desetine događaja širom zemlje sa ciljem da se mesta od značaja za kulturno nasleđe približe građanima, kao I da se ojača osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru. Tokom čitave godine, Evropska godina kulturnog nasleđa će se obeležavati i slaviti sa partnerima i građanima Srbije.

2018. godina proglašena je Evropskom godinom kulturnog nasleđa i obeležava se širom Starog kontinenta, raznovrsnim manifestacijama.

Izvori ilustracija na fotografiji na početku teksta:

 • Uspomena iz Beograda, 1889, V. Valožić, (CC-BZ-NC), Narodna biblioteka Srbije, preko Evropeane
 • Devojka sa bisernom minđušom, Johanes Vermer, javni domen, Maurichuis, preko Evropeane
 • Planina Kenija, Galen-Kalela, Akseli, 1909-10, CC0, Finska nacionalna galerija preko Evropeane
 • Rodenov mislilac (bronza), fotografija, Severin Vorm-Petersen, Norveški tehnički muzej, preko Evropeane
 • Pejzaž s cvećem, Yolo Palugaj, 1930, javni domen, Slovačka nacionalna galerija, preko Evropeane
 • Pilotkinja gospođica Amelija Erkhart pre prvog leta preko Atlantika, javni domen, Tehnički muzej (Švedska), preko Evropeane
 • Zidni murali Notr Dama: kapela svetog Gijoma, Eužen-Viole l-duk, javni domen, Muzej Orsej preko Evropeane
 • Autoportret, Milena Pavlović Barili
 • Miroslavljevo jevanđelje
 • Gutenbergova biblija, nepoznati autor, 1455, javni domen, Nacionalna biblioteka Francuske
 • Izolda, 1898, Obri Vinsent Berdsli, Art nouveau centar, javni domen, preko Evropeane