Procenjuje se da je nakon oružanih sukoba iz 1990-ih godina, unutar i izvan granica bivše Jugoslavije bilo tri miliona izbeglica. Tokom proteklih dvadeset godina, veliki broj njih je uspeo da se vrati normalnom životu kroz lokalnu integraciju, preseljenje ili povratak. Međutim, na desetine hiljada izbeglica je i dalje raseljeno širom regiona, a veliki broj njih živi u lošim uslovima bez stalnog mesta prebivališta.

Porodica Bogovac je dobila paket građevinskog materijala u oktobru 2015. u okviru prvog potprojekta koji je sproveden u Srbiji u sklopu Regionalnog stambenog programa. Ova četvoročlana porodica je jedna od 129 koje su dobile pakete građevinskog materijala u 2015. zahvaljujući kojima su da završile izgradnju svojih kuća.

Porodica Bogovac danas konačno ima krov nad glavom. Kada su 1995. pobegli iz sela Koljane u Hrvatskoj, stigli su u Inđiju gde su ih primili rođaci budući da nisu imali druge mogućnosti. Kasnije su živeli kao podstanari, ali su uspeli da uštede dovoljno novca da kupe plac i započnu izgradnju kuće. Nažalost, usled nedostatka sredstava nisu uspeli da je završe.

Kada su čuli za Regionalni stambeni program, odmah su se prijavili za pomoć. Ilija Bogovac savetuje drugim izbeglicama da ne gube nadu i da se prijave za pomoć. „Dugi niz godina smo živeli kao podstanari pod tuđim krovom. Velika je radost useliti se u sopstvenu kuću. Ne gubite veru.“

Nenad Tumara je dobio montažnu kuću koja je podignuta na njegovom placu u Pećincima. „Od početka 1990-ih, kada smo prebegli iz Hrvatske i došli u Pećince, živeo sam sa svojom majkom. Svake godine sam se prijavljivao za različite konkurse za pomoć izbeglicama, ali nisam imao sreće. Nakon toliko godina, zahvaljujući Regionalnom stambenom programu konačno imam smeštaj, svoju montažnu kuću!”

Marica Cugalj je sa mužem pobegla iz Hrvatske 1995. Od tada žive u selu Pećinci u Sremu. Njihova porodica sada broji tri člana, njih dvoje i njihovu četrnaestogodišnju ćerku. Imali su sreće da je Maricin muž uvek imao posao. On radi kao majstor, dok je ona zaposlena u lokalnoj prodavnici.

Porodica Cugalj je saznala za mogućnost dobijanja montažne kuće, a budući da su već posedovali plac, ispunjavali su neophodne kriterijume. Nakon više od 20 godina života u iznajmljenim stanovima, uselili su se u montažnu kuću u Pećincima čiju je izgradnju finansirao Regionalni stambeni program. Upravo su proveli prvu zimu u novoj kući. Iza njihovog doma je mala bašta u kojoj Marica gaji povrće i pčele. Mogućnost da sami uzgajaju hranu i ostvare dodatne prihode od meda ovoj porodici znači mnogo.

Porodica Cugalj se raduje narednom letu kada će moći da beru svoje povrće i prave svoj med.

Marko i Dušica Uzelac su u leto 1995. stigli u Srbiju na traktoru samo sa stvarima koje su mogli da ponesu. Dospeli su u Obrenovac gde su počeli da žive sa rođacima – u stanu od 50 kvadrata u kom je ponekad živelo i do 20 ljudi. Marko je bio kuvar u Hrvatskoj, ali je u Srbiji uspevao da brzo nađe privremene poslove radeći kao konobar kako bi izdržavao porodicu. Obezbediti kuću za njih četvoro se, međutim, pokazalo kao teško.

Dušica i Marko su čuli za mogućnost dobijanja seoske kuće u okviru Regionalnog stambenog programa. Za njih je ovo bila najbolja opcija jer bi im omogućila da ostanu u istom selu u kom su živeli godinama, u blizini svojih odraslih ćerki i šestoro unučadi. Prikupili su neophodnu dokumentaciju, prijavili se i nadali najboljem.

Želja im se ostvarila u julu 2016: nakon više od 20 godina tokom kojih su praktično živeli kao beskućnici, dobili su svoju kuću, sa velikom baštom i voćnjakom iza kuće.