Mogerini i Jagland povodom Evropskog i Svetskog dana borbe protiv smrtne kazne

0

Zajednička deklaracija visoke predstavnice Evropske unije za spoljne poslove i politiku bezbednosti, Federike Mogerini i generalnog sekretara Saveta Evrope, Torbjorna Jaglanda, o Evropskom i Svetskom danu borbe protiv smrtne kazne:

Na Evropski i Svetski dan borbe protiv smrtne kazne, Savet Evrope i Evropska unija još jednom potvrđuju snažno protivljenje smrtnoj kazni u svim okolnostima i u svim slučajevima. Smrtna kazna je nespojiva sa ljudskim dostojanstvom. Ona predstavlja nehuman i ponižavajući čin, za koji je dokazano da nema efekat odvraćanja od izvršenja zločina, a nakon kog sudske greške postaju fatalne i nije ih moguće ispraviti.

Ukidanje smrtne kazne u Evropi je neosporan uspeh, s obzirom na to da su smrtnu kaznu ukinule sve države članice Evropske unije i Saveta Evrope. Ukidanje smrtne kazne zakonski ili u praksi je preduslov za članstvo u Savetu Evrope, a njena potpuna zabrana u svim okolnostima je predviđena Poveljom Evropske unije o osnovnim pravima. Ponovno uvođenje smrtne kazne u bilo kojoj državi članici bi se kosilo sa osnovnim vrednostima i obavezama na kojima počivaju obe organizacije. Savet Evrope i Evropska unija pozivaju sve evropske države da ratifikuju protokole uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima kojima se zabranjuje smrtna kazna. Pozivamo Belorusiju, kao jedinu evropsku zemlju koja i dalje primenjuje smrtnu kaznu, da uvede moratorijum kao odlučujući korak ka približavanju zemlje evropskim pravnim standardima.

Savet Evrope i Evropska unija još jednom snažno podstiču sve zemlje na svetu koje još uvek primenjuju smrtnu kaznu da bez odlaganja uvedu moratorijum na izvršenja i time preduzmu prvi korak ka potpunom ukidanju smrtne kazne kao i da izrečene smrtne presude ublaže zatvorskim kaznama. Sve zemlje koje i dalje primenjuju smrtnu kaznu su u svakom slučaju dužne da poštuju međunarodno pravo i zato, između ostalog, moraju da se uzdrže od izvršavanja smrtne kazne lada su u pitanju maloletnici, osobe sa duševnim bolestima ili invalididtetom, kao i od izvršavanja smrtne kazne u slučajevima u kojima nije reč o najtežim krivičnim delima (ovo se naročito odnosi na lica osuđena zbog privrednog kriminala ili krivičnih dela povezanih sa trgovinom drogom). Osim toga, nijedno pogubljenje ne sme biti izvršeno, a da se prethodno porodicama i advokatima osuđenika ne saopšte sve odgovarajuće informacije.

Savet Evrope i Evropska unija pozdravljaju globalni trend ukidanja smrtne kazne, koji je doveo do toga da dve trećine svih zemalja na svetu ukine smrtnu kaznu zakonom ili u praksi. Ovaj globalni zamah treba iskoristiti kako bi se ovom trendu priključile i preostale zemlje koje još uvek primenjuju smrtnu kaznu. Savet Evrope i Evropska unija nastavljaju rad u okviru Ujedinjenih nacija kako bi podržale globalni trend ukidanja smrtne kazne. Obe organizacije će se služiti svim sredstvima koja su im na raspolaganju kako bi se borile protiv mučenja i drugih ozbiljnih kršenja ljudskih prava povezanih sa izricanjem i izvršenjem smrtne kazne.

Podeli

Comments are closed.