Mogerini u Minhenu: Evropski put ka bezbednosti

0

“Nijedan od bezbednosnih izazova sa kojima se naš svet danas suočava ne može biti efikasno razrešen samo vojnim pristupom“, izjavila je Visoka predstavnica/potpredsednica Mogerini u obraćanju na 55. konferenciji o bezbednosti u Minhenu.

Evropska unija je načinila do sada nezabeleženi napredak u zajedničkom radu na razvijanju tvrde sile poslednjih godina. U isto vreme, Unija nastavlja da zastupa pristup korišćenja instrumenata meke sile, prepoznatljiv “trejdmark” Evropske unije. I to je načinilo Evropsku uniju “stvarnim nosiocem bezbednosti.”

Evropljani znaju da “logika sfernih uticaja i igre nultne sume nisu uspešne”, rekla je Mogerini. Konferencija o bezbednosti u Minhenu je vodeći skup u svetu za razgovore o međunarodnoj bezbednosnoj politici. Ove godine, Minhenski izveštaj o bezbednosti – objavljen pred konferenciju – govori o epohalnom zaokretu u međunarodoj bezbednosti, po završetku jedne ere.

Komentarišući ove izazove, Mogerini je objasnila da je Evropski put ka bezbednosti i odbrani kroz saradnju, ulaganje u partnerstva i multilateralnost, angažovanje prepoznatljive evropske meke sile uz podršku značajne komponente čvrstih moći.

Razrešenje ili sprečavanje krize ne zahteva samo i uvek tradicionalnu bezbednosnu komponentu. Ono takođe zahteva i “kreativnu mešavinu alata” koji mogu da uključe i diplomatiju i medijaciju, ekonomsku podršku, ljudska prava, akcije vezane za klimu, humanitarnu pomoć, obuku lokalnih bezbednosnih snaga. To je jedinstvena evropska meka sila.

U isto vreme, Evropljani su načinili do sada nezabeleženi napredak u zajedničkom radu na vojnim kapacitetima i odbrambenoj industriji poslednjih godina – kroz inicijative poput PESCO. ”To predstavlja veliki deo našeg rada u vezi sa odbrambenim metodama Evrope, dajući inicijative državama članicxama da zajednički planiraju troškove odbrane, da ulažu zajedno, da istražuju zajedno, ali takođe, i da obučavaju zajedno svoje jedinice i dejstvuju zajedno na terenu”, objasnila je Visoka predstavnica Mogerini.

Saradnja sa partnerima – uključujući UN i NATO – jeste ključ. Saradnja između EU i NATO je snažnija nego ikad do sada, a izgradnja evropske odbrane takođe znači i jačanje NATO-a. Rečima Visoke predstavnice: “Za nas, Evropljane, strateška autonomija i saradna sa našim partnerima su dve strane istog novčića. Izabrali smo put – ako mi dozvolite da upotrebim novi izraz – kooperativne autonomije.”

Podeli

Comments are closed.