Organizacija Danski savet za izbgelice (DRC) potpisala je ugovore o donaciji sa još 152 poplavom pogođenih porodica Obrenovca, kojima će, zahvaljujući programu pomoći Evropske unije ukupne vrednosti 78 miliona evra, domovi u narednom periodu biti obnovljeni. U okviru projekta koji sprovodi DRC, u Obrenovcu je planirana obnova 506 domaćinstava od kojih je do sada završena rekonstrukcija 282 objekta.

Ugovore je novim korisnicima, zajedno sa predstavnicima DRC-a, uručivao i predsednik opštine Miroslav Čučković, koji koji je izrazio veliku zahvalnost za svu pomoć i sredstva koja je Evropska unija uputila ovom gradu.

“U Obrenovcu od privrede i poljoprivrede do škola, obdaništa i kuća ništa ne bi izgledalo ovako kao danas da nije bilo Evropske unije i njenih partnera koji su ovaj program sprovodili u deo. Siguran sam da ćete biti zadovoljni kada se budete uselili u obnovljene kuće i da ćemo onda zajedno moći da gledamo napred” rekao je Čučković na potpisivanju ugovora.

Zahvaljujući uštedama ostvarenim u okviru projekta koji sprovodi DRC, a iz sredstava Evropske unije, biće podržano dodatna 152 stambena objekta. Očekuje se da će radovi u ovim objektima početi pred sam kraj ove godiine i da će biti obavljeni u toku prvih meseci  2017 godine. Organizacija DRC u Obrenovcu gradi i šest novih montažnih objekata koji će biti opremljeni svim neophodnim nameštajem i belom tehnikom.

Pored toga ova organizacija, preko projektnog partnera ENECA, podržava i obnovu malih i srednjih preduzeća, te poljoprivrednih gazdinstava. U okviru projekta koji finansira EU, planirana je podrška za 52 malih i 54 srednjih preduzeća, kao i 38 poljoprivrednih gazdinstava.

Obnovu i izgradnju privatnih kuća i podršku privredi i poljoprivredi u Obrenovcu realizuju tri nevladine organizacije: ASB, DRC i HELP kroz čije projekte je za ovaj grad iz sredstava EU izdvojeno preko 4.500.000 evra.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 78 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 43 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Aleksinac, Aranđelovac, Bajina Bašta, Boljevac, Gornji Milanovac, Ivanjica, Jagodina, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kosjerić, Kovačica, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Majdanpek, Mali Zvornik, Medveđa, Negotin, Novi Beograd, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Požega, Sjenica, Smederevska Palanka, Surdulica, Svilajnac, Svrljig, Šabac, Šid, Ub, Užice, Valjevo, Vladičin Han i Zaječar. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP, ASB, DRC, Aurstrijska razvojna agencija (ADA) i Svetska Banka  – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.