Nik Kejv otvorio 16. Slobodnu zonu

0

Premijerom filma Nick Cave: Idiot prayer u Beogradu, Novom Sadu i Nišu otvoren je 16. Filmski festival „Slobodna zona“. Ovogodišnja „Slobodna zona“ predstaviće filmove koji govore o želji za komunikacijom, potrebi pripadanja zajednici, prihvatanju, magiji dodira kao i oslobađanju od straha. Publika će imati priliku da pogleda filmove iz poznatih programskih linija Međunarodna selekcija, Regionalna selekcija – Horizonti Balkana, selekcija 14+, EU – zona promena i Ženska linija. Nova programska celina festivala je Green zone koja se bavi zaštitom i odnosom prema životnoj sredini.

Slobodnu zonu su svečano otvorili Rajko Petrović, direktor festivala, Branka Pavlović, selektorka Međunarodnog programa i Ivan Bakrač, selektor Regionalnog programa – Horizonti Balkana. Rajko Petrović je najavio film kojim je otvoren festival, solo koncert Nika koji se, prema rečima direktora festivala, savršeno uklapa u osećanja i atmosferu koja trenutno vlada u čitavom društvu i najavio muzičku predstavu jednog od najboljih muzičara i umetnika u istoriji popularne muzike.

Ovaj muzički performans Nika Kejva snimljen je 19. juna 2020. neposredno posle ukidanja izolacije u Velikoj Britaniji sa minimalnom ekipom u potpuno praznoj dvorani palate Aleksandra, jednoj od omiljenih koncertnih lokacija u Londonu. Idiot Prayer je deo trilogije koju čine filmovi 20.000 dana na zemlji i Još jednom s emocijom.

Ovogodišnji festival pripremio je „do sada najbogatiji i najambiciozniji program“ koji sadrži oko 70 filmova koji će se prikazivati u bioskopima i onlajn preko filmske platforme KinoKauch.com, istakao je Petrović. Kinokauch je platforma na kojoj možete naći stotinu naslova najpopularnijih art house i dokumentarnih filmova nastalih poslednjih nekoliko godina. Instrukcije kako da gledate Slobodnu zonu putem ove online platforme možete pogledati u videu ispod:

Zahvaljujući se partnerima festivala direktor Slobodne zone najavio je ovogodišnje novine, a to su novi industry program Digitalni propeler koji je ogranizovan u saradnji sa Media deskom Kreativne Evrope u Srbiji, uz podršku Filmskog centra Srbije. Slobodnu zonu je kroz potprogram MEDIA podržala Evropska komisija u okviru programa Kreativna Evropa. Slobodna zona godinama neguje i saradnju sa evropskim festivalima dokumentarnog i igranog filma, pa su tako sa selekcijom svojih najboljih filmova na festivalu gostovali: FIDD Marsej iz Marseja, Dokufest iz Prizrena, Tempo festival iz Stokholma, This human world iz Beča, festival CPH:DOX iz Kopenhagena sa kojim je organizovana specijalna projekcija posvećena dvadesetpetogodišnjici pada Belinskog zida.

U okviru programa Slobodna zona Junior, 2020. godine pokrenut je projekat Naše razlike su naša snaga sa namerom da se doprinese podsticanju, unapređenju i promovisanju vrednosti jednakosti, multikulturalizma, prihvatanja drugog i drugačijeg i poštovanja kulturne raznolikosti među mladima u Srbiji. Projekat Naše razlike su naša snaga, sprovodi Fond B92 kroz program Slobodna Zona Junior uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa Podrška civilnom društvu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

Od 2016, srpske kompanije i organizacije su povukle preko tri miliona evra kroz različite konkurse potprograma MEDIA. Kreativna Evropa je do sada podržala tri filmska festivala u Srbiji (pored „Slobodne zone”, Evropski filmski festival na Paliću i Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks”), kao i 20 projekata posvećenih razvoju filma i televizije.

Podeli

Comments are closed.