Noć istraživača će se održati sedmi put u 12 gradova u Srbiji pod sloganom Istraži, prikaži, znanje potraži u petak 30. septembra, najavili su organizatori ovogodišnje manifestacije na konferenciji za novinare u EU Info centru.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, koja finasira Noć istraživača kroz program Horizon 2020, Štefan Hudolin je rekao da će javnost moći da se upozna sa naučnim radovima i istraživanjima koja poboljšavaju svakodnevni život, dok će mladi moći da budu naučnici jedan dan.

“Ovo će biti porodični događaj u kome mogu da učestvuju sve generacije i tako saznaju šta je nauka i kakav je njen uticaj”, rekao je on.

Hudolin je rekao da EU od 2001. sprovodi stotine uspešnih projekata širom zemlje koje donose boljitak građanima u mnogim sektorima i dodao da EU nastavlja da podržava Srbiju na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU.

Mesto: Beograd Datum: 07.09.2016 Dogadjaj: DRUŠTVO/OBRAZOVANJE - konferencija za  novinare povodom predstojeæe "Noæi istraživaèa u Srbiji"  u organizaciji Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stankoviæ" Univerziteta u Beogradu (IBISS) i Fakulteta tehnièkih nauka Univerziteta u Novom Sadu  Licnosti:

:

Portparolka Noći muzeja Zorana Minčić je izjavila da se ovogodišnja manifestacija u Srbiji održava u okviru 11 Evropske noći istraživača i dodala da je cilj da se javnosti, naročito mladima približi posao istraživača.

Ona je rekla da se ove godine Noći istraživača organizuje u okviru dva projekta – ReFocus i Cool&Hot koji će, svaki na svoj način, organizovati predstavljanje istraživačkog rada.

Koordinatorka Noći istraživača Tanja Adnađević je rekla da će jedna od glavnih tema ove godine biti migracije kroz oči naučnika iz više oblasti.

“Pokazujemo koliko su migracije važne za nauku, a termin migracije smo iskoristili da prikažemo naučni put od ideje do zaključka”, rekla je ona.

Ona je najavila onlajn takmičenje Naučni inkubator u okviru koga će školska deca predstavljati projekte, a pobednici će ići u istraživačku stanicu Petnica da vide kako se njihovi projekti realizuju.