Kakve mogućnosti pruža Erazmus+, najveći obrazovni program Evropske unije, kako izgleda proces konkurisanja, a kako realizacija projekata – teme su o kojima smo razgovarali na novom onlajn događaju iz serijala “Pitaj me bilo šta o EU podršci

Erazmus+  je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti: obrazovanjemladi i sport. Organizacije i obrazovne institucije iz Srbije i ove godine mogu da učestvuju u programu koji započinje novi sedmogodišnji ciklus, pošto je Evropska komisija objavila poziv za finansiranje projekata za 2021. godinu. Opšti prioriteti novog sedmogodišnjeg programa su: podrška inkluziji, digitalna transformacija, zaštita životne sredine i borba protiv klimatskih promena i učešće u demokratskom životu.

„Projekti koji budu odobreni u ovom ciklusu, očekuje se da počnu da se sprovode tokom jeseni ove godine. Pozvao bih sve zainteresovane koji žele da učestvuju u programu da kontaktiraju sa nama, tu smo da pomognemo svima koji imaju ideju šta bi radili ili već razvijaju projekte“  poručio je Goran Bogunović iz Fondacije Tempus, nacionalne kontakt tačke za program Erazmus+ u Srbiji.

Fondacija Tempus organizuje i info sesije na kojima se mogu dobiti konkretni saveti šta je potrebno za dobru aplikaciju, kako znati da li je ideja dovoljno razrađena, koji su izazovi i na šta treba obratiti pažnju, a savetnici iz fondacije su na raspolaganju potencijalnim učesnicima programa.

Aleksa Jovanović iz Društva andragoga Srbije iz Beograda istakao je na radionici da je izuzetno značajno organizovati radionice i predavanja na kojima će potencijalni aplikanti koji prvi put konkurišu moći od postojećih učesnika programa da dobiju savete i čuju njihova iskustva.

„Aplikacija je krajnje jednostavna. Mi smo mislili da će to biti nešto što zahteva mnogo vremena i resursa, ali je zapravo sve mnogo olakšano. Najvažnije je da imate dobru ideju i da znate šta želite da uradite“ dodaje Natalija Gojak, iz Društva andragoga Srbije. Ovo društvo se u okviru Erazmus+ projekta bavilo obrazovanjem u zatvorima i radom sa nastavnicima na tom polju.

Svetlana Aleksić iz Muzičke škole „Stevan Hristić“ iz Kruševca kaže da je vrlo važno unapred razmisliti o tome šta projekat znači, šta konkretno želite time da postignete.

„Jedan od razvojnih ciljeva naše obrazovne ustanove bio je razvoj evropske dimenzije i onda je potpuno logično bilo da konkurišemo za Erazmus+. Ovaj program vidimo kao mogućnost da dugoročno radimo na tome. Indikator kvaliteta rada obrazovnih ustanova jeste učešće u evropskim projektima i razvoj evropske dimenzije i to je bila strateška želja da idemo u tom pravcu“ navodi Svetlana Aleksić.

Važne poruke svima koji planiraju da konkurišu je da razrade svoju ideju, pripreme se i napišu projekat na vreme, a jako bitno je i da budu koncizni prilikom pisanja aplikacije. Tokom same realizacije projekata važno je napraviti dobar i precizan plan svih pojedinačnih aktivnosti, a jako važno je voditi i evidenciju, beleške o svim koracima, kako biste imali u svakom trenutku dobar pregled šta se dešava.

***

Ovaj događaj je još jedna u nizu edukativnih i praktičnih radionica koje EU info kutak u Nišu organizuje u okviru serijala „Pitaj me bilo šta o EU podršci“. Radionica posvećena programu Erazmus + organizovana je u partnerstvu sa Fondacijom Tempus.