U okviru programa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u Vladičinom Hanu, u MZ Prekodolce, zvanično su uručeni ključevi novim stanarima u novoizgrađenom stambenom bloku. Devet romskih porodica, korisnika socijalne pomoći, čiji su domovi uništeni u poplavama i zbog klizišta, preseliće se iz kontejnera u nove domove opremljene osnovnim nameštajem i belom tehnikom.

Programski menadžer Delegacije Evropske unije Maja Vučković-Krčmar, podsetila je tom prilikom da je Evropska unija reagovala najbrže u slučaju majskih poplava 2014. Novac koji je uložen u projekte obnove od posledica poplava omogućili su direktno poreski obveznici Evropske unije, i ta pomoć u Srbiju je stigla kroz pretpristupne fondove IPA (Instrument for Pre-Accession). Evropska unija, kao najveći donator, pružila je pomoć Srbiji u iznosu od 172 miliona evra u obnovi i rekonstrukciji. Prvi korisnici su tu pomoć dobili već u avgustu iste godine.

„Možemo da kažemo,“ rekla je Vučković-Krčmar, „da smo uradili ogroman posao i da smo svi prezadovoljni rezultatima. Ovo konkretno rešenje u Vladičinom Hanu je bilo izuzetak jer su se poplave ovde dogodile u januaru 2015. Iako imamo veoma oštre birokratske procedure, zajedno sa organizacijom Help, koja je naročito aktivna na jugu Srbije, i izuzetno dobro radi, našli smo načina da i ove ljude integrišemo u taj program.

Opština Vladičin Han može da se nazove primerom kako uz aktivnu pomoć i podršku lokalne samouprave, može da se iznese jedan humani i izuzetno važan projekat koji predstavlja upravo ono što Evropska unija i Delegacija EU rade širom Srbije. Još jedan primer ovakvog socijalnog stanovanja imamo samo u Obrenovcu gde smo izgradili zgradu za 32 porodice, u kojoj su korisnici takođe pripadnici romske nacionalne manjine, koje su jako dobro integrisane i imamo jako dobra iskustva. Nadam se da ćete i vi ovde biti zadovoljni i da ćete uživati u svojim novim domovima. “ poručila je Vučković-Krčmar.

Obezbeđivanjem osnovih preduslova za pristojan život uz pomoć Delegacije EU i Helpa, i uz fokusirane napore lokalne samouprave, koja je sa svoje strane obezbedila lokaciju, priključke i povezivanje na lokalnu infrastrukturu, potom angažovanje Centra za socijalni rad i podršku zdravstvenog medijatora, ovim ugroženim porodicama omogućen je novi početak.

Državni sekretar, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladimir Ilić istakao je zahvalnost Evropskoj uniji i Helpu na udruženim naporima i dodao da je ovaj projekat naročito značajan jer su u pitanju nosioci socijalne pomoći.  Ilić je istakao da su Vlada Republike Srbije, socijalne ustanove i civilno društvo na zajedničkom zadatku i da je potrebno ići korak dalje da socijalno ugroženi prevaziđu situaciju u kojoj se nalaze i budu ravnopravni članovi društva.

Uručujući zahvalnice Delegaciji Evropske unije i Helpu za pomoć u obnovi predsednik opštine Vladičin Han, Goran Mladenović, izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima. „Evropskoj uniji, Helpu i Ministarstvu rada hvala što su imali sluha za porodice pogođene poplavama. Svaki uloženi dinar je vidljiv u novim domovima za devet romskih porodica “ rekao je Mladenović.

Regionalni koordinator Helpa, Klaus Mok, je napomenuo da je izgradnja stambenih jedinica za socijalno stanovanje, uz pomoć EU, samo još jedan vid dobre saradnje i ciljane pomoći onima kojima je takva pomoć neophodna u skladu sa zajedničkom misijom svih partnera. „Od praznog prostora, napravljen je jedan funkcionalan stambeni blok, sa domovima opremljenim nameštajem i uređajima, uređenim prilazima i mobilijarom za decu. Ukupna vrednost investicije u ovu lokalnu zajednicu, izgradnja montažnih kuća, osnovni nameštaj i uređaji za domaćinstva, spoljno uređenje – kolske, pešačke i pristupne staze, ograda, zelene površine i mobilijar za decu,  iznosi 208.088,00 evra.“ istakao je Mok.

Deo programa pomoći  Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, koji sprovode organizacije ASB, DRC i Help, usmeren je na izgradnju i obnovu privatnih kuća i pomoć mikro i malim preduzećima i poljoprivrednicima oštećenim u poplavama.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 78 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 43 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Aleksinac, Aranđelovac, Bajina Bašta, Boljevac, Gornji Milanovac, Ivanjica, Jagodina, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kosjerić, Kovačica, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Majdanpek, Mali Zvornik, Medveđa, Negotin, Novi Beograd, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Požega, Sjenica, Smederevska Palanka, Surdulica, Svilajnac, Svrljig, Šabac, Šid, Ub, Užice, Valjevo, Vladičin Han i Zaječar.

Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP, ASB, DRC, Austrijska razvojna agencija (ADA) i Svetska Banka  – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.