Novi krug takmičenja #europeanfilmchallenge

0

Takmičenje u kom se filmofilima pruža šansa da posete neke od najprestižnijih filmskih festivala u Evropi nastavlja se 10. juna i trajaće do 12. avgusta

Novi krug evropskog filmskog izazova poziva učesnike da tokom 10 nedelja odgledaju 10 evropskih filmova, uloguju se na europeanfilmchallenge.eu, postave fotografiju kao dokaz da su film odgledali i sakupljaju bodove. Svaki evropski film donosi im 4 boda dok se svaka različita platforma nagrađuje sa 3 poena. Platforma može biti bioskop, filmski festival, tv kanal, VoD platforma ili bilo koji legalan vid prikazivanja. Največi filmofil ili osoba sa največim brojem bodova u ovom krugu osvaja putovanje na filmski festival u Veneciji. Shodno situaciji izazvanoj virusom COVID19, ukoliko dođe do otkazivanja festivala ili putovanje u Italiju ne bude moguće u datom trenutku, pobednik ili pobednica kao nagradu dobiće godišnju pretplatu na sajtu dafilms.com i projektor, kako bi u svom domu mogli da uživaju u omiljenim filmovima. Tokom takmičenja učesnici mogu osvajati dodatne bodove o čemu se mogu informisati na društvenim mrežama @europeanfilmchallengeserbia.

European film challenge predstavlja deo velikog evropskog interaktivnog projekta koji kofinansira program Kreativna Evropa MEDIA i uključuje upotrebu inovativnih i digitalnih promotivnih tehnika i alata, kako bi se doprinelo većoj cirkulaciji evropskih filmova na različitim platformama. Ovo takmičenje se istovremeno odvija u 8 evropskih zemalja: Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Češkoj, Španiji, Portugalu, Litvaniji i Letoniji. Organizator takmičenja u Srbiji je Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs koji se ove godine održava od 3. do 10. septembra.

Foto: European Film Challenge

Program Kreativna Evropa MEDIA za podršku filmskim festivalima takođe je podržao održavanje 13. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs sa 46,000 evra. Beldocs učestvuje u nekoliko projekata koje finansira Kreativna Evropa MEDIA – u projektu AVA Doc koji okuplja 27 partnera iz 9 evropskih zemalja sa ciljem da evropske filmove učini dostupnim korisnicima biblioteka u raznim evropskim zemljama. Evropski festivali kratkog i dokumentarnog filma svoj filmski program čine dostupnim za korisnike i korisnice 15 biblioteka širom Evrope. U Srbiji će korisnici Narodne biblioteke Srbije i Biblioteke grada Beograda imati priliku da preko VOD platforme gledaju najatraktivnija ostvarenja savremene svetske dokumentaristike koja su bila prikazana na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks prethodnih godina; Beldocs Industry 2020 koji će biti održan tokom trinaestog izdanja ovog festivala u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu. Beldocs Industry je pokrenut pre osam godina kao odgovor na tokove i potrebe industrije, fokusirajući se na nerazvijene delove Evrope i predstavlja jedno od glavnih okupljanja filmskih profesionalaca iz cele Evrope.

Republika Srbija je postala članica potprograma MEDIA, Kreativna Evropa u decembru 2015. godine. Potprogram MEDIA u okviru programa Kreativna Evropa podstiče razvoj evropskog audiovizuelnog i multimedijalnog sektora, dajući podršku: razvoju, distribuciji i promociji evropskih igranih, animiranih i dokumentarnih  filmova I televizijskih serija, razvoju i promociji novih medijskih sadržaja, stručnom usavršavanju filmskih profesionalaca, razvoju novih
tehnologija i platformi za distribuciju audiovizuelnog sadržaja, filmskim festivalima i razvoju i obrazovanju publike. Finansiranje je dostupno u nekoliko kategorija koje obuhvataju: podršku producentima za razvoj inovativnih i konkurentnih projekata iz oblasti filma, TV programa i video igara, podršku distribuciji evropskih audiovizuelnih dela, razvoj publike i profesionalno usavršavanje i umrežavanje.
MEDIA desk Srbija je implementaciono telo potprograma MEDIA koje je oformljeno u okviru Filmskog centra Srbije. Kompanije i organizacije iz Srbije su u periodu od 2016. do danas iz MEDIA potprograma povukle preko 3 miliona evra bespovratnih sredstava kroz različite konkurse.

Podeli

Comments are closed.