Svečanim otvaranjem izložbe fotografija „Otvori oči“ u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu obeležen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama. Izložbu je organizovao Crveni krst Srbije u okviru projekta „Osnaživanje starijih žena: sprečavanje nasilja osporavanjem socijalnih normi u Srbiji i Austriji (EmPreV)“, koji se sprovodi u partnerstvu sa austrijskim Crvenim krstom i Austrijskim institutom za istraživanje sukoba a uz podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i austrijskog Crvenog krsta.

Ovom desetodnevnom izložbom fotografija starijih osoba na otvorenom na kojoj su predstavljene slike i citati, autori žele da skrene pažnju na zlostavljanje i nasilje usmereno na starije osobe i starije žene – a što je teška i često izbegavana tema u našem društvu.

Predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji, Leoneta Pajer, istakla je da su starije osobe jedna od najranjivijih grupa u društvu: „Mnogi stariji ljudi u Srbiji su ranjivi i izloženi siromaštvu, dok mnogi žive sami ili u domaćinstvima sa nekoliko starijih osoba, bez podrške zajednice i bez porodice na koju se mogu osloniti. U Srbiji je potrebno uložiti više napora da se osigura socijalna inkluzija starijih, kao i drugih socijalno i ekonomski ugroženih grupa. Stoga su projekti poput ovog izuzetno važni jer donose dugoročna rešenja za socijalno uključivanje svih diskriminisanih grupa, ali, pre svega, ovakvi projekti su početak reforme socijalne zaštite.“

Crveni krst Srbije je kroz ovaj projekat radio na osnaživanju starijih žena kako bi one znale svoja prava i gde da se obrate za pomoć́ u slučaju zlostavljanja, podizanju znanja i svest negovatelja i profesionalaca u polju socijalne zaštite o nasilju nad starijim ženama i procesima prijavljivanja nasilja, kao i na zagovaranju usmerenom na promenu socijalnih normi i ponašanja šire javnosti prema zlostavljanju starijih kroz podizanje svesti.

Prilikom otvaranja izložbe, Sabine Krojsenbruner, zamenica austrijskog ambasadora u Srbiji, istakla je značaj podrške starijim osobama posebno zbog posledica pandemije izazvane Kovdom-19: „Nasilje prema starijim osobama je kršenje ljudskih prava, ono je socijalni problem, ali se javlja u svim društvenim slojevima. Žene su češće žrtve nasilja, ali nasilje trpe i muškarci.“

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, takođe je istakla da je nasilje nad starijim osobama najgrublje kršenje ljudskih prava: „Ejdžizam bi mogao postati u XXI veku ono što su rasizam i antisemitizam bili u prošlom veku. Mogao bi, ali bi mi ovde svi zajedno mogli da utičemo da se to ne desi.“

Crveni krst Srbije je sproveo i prvo veliko istraživanje koja se bavilo nasiljem usmerenim na starije žene i od 15. maja započeo sa edukacijom  200 starijih žena i 200 gerontodomaćica na temu nasilja nad starijima.

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije, Ljubomir Miladinović, kazao je da jecilj ove izložbe skretanje pažnje javnosti  na jedan od poslednjih tabua savremenog sveta, a to je nasilje nad starijim osobama. „Ona nas opominje da je vreme da iskorenimo stereotipe i predrasude prema starijima koji su duboko ukorenjeni u društvu i tolerisani u socijalnim normama“, istakao je Miladinović i dodao da je nasilje nad starijim osobama i javno zdravstveni problem.

Dan borbe protiv nasilja nad starijima prvi put je u svetu obeležen 15. juna 2006. godine, a inicijator njegovog obeležavanja bila je Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima (INPEA). U Srbiji je prvi put ovaj datum obeležen 15. juna 2007. godine na inicijativu Crvenog krsta Srbije i mreže HumanaS. Od tada se svake godine ovaj datum obeležava uz usku saradnju javnog i civilnog sektora.

Ujedinjene nacije su na zasedanju Generalne skupštine održanom 19.decembra 2011. godine u Njujorku rezolucijom 66/127 zvanično prepoznale zlostavljanje starijih kao javno-zdravstveni i socijalni problem koji ugrožava zdravlje starijih i krši njihova ljudska prava. To je problem koji zahteva reagovanje međunarodne zajednice pa je 15. juni kao Dan borbe protiv nasilja nad starijima uvršten u kalendar Ujedinjenih nacija.