Popis stanovništva, domaćinstava i stanova održaće se u oktobru 2021. godine umesto u aprilu, saopštio je Republički zavod za statistiku. Kao razlog, iz ove institucije navode epidemiološku situaciju i opasnost od širenja COVID 19.

Veliki deo pripremnih radnji je završen u skladu sa očekivanim rokovima, potvrđuju iz Zavoda, i navode da su za početak naredne godine planirane aktivnosti koje nose epidemiloški rizik – odabir 20000 kandidata za instruktore i popisivače i njihov terenski rad.

„Imajući u vidu navedene aktivnosti i rokove za njihovu realizaciju, ali i neizvesnu epidemiološku situaciju i opasnost od širenja zarazne bolesti tokom sprovođenja popisnih radnji, nakon konsultacija sa epidemiolozima i opsežne analize različitih scenarija, odlučeno je da se Popis 2021. odloži za šest meseci. Odluka o odlaganju Popisa 2021. nije lako doneta i zasniva se na više faktora, pri čemu je najvažniji – potreba da se osigura bezbednost građana i direktnih učesnika u popisu – zajedno sa potrebom za realizacijom sveobuhvatnog popisa koji će pružiti ažurne, kvalitetne i pouzdane podatke“, navodi se u saopštenju Zavoda za statistiku.

Photo: Shutterstock

Stav Evrostata je da pandemija koronavirusa ima direktan uticaj na vođenje evropskih statistika i da je sve jasnije da se mnoge države suočavaju sa značajnim poteškoćama u sprovođenju popisa. Godina koja prethodi terenskom sprovođenju popisa ključna je za planiranje i testiranje efikasnosti sistema i procesa, što nije moglo biti realizovano usled ograničenja prouzrokovanih pandemijom.

Iz tog razloga, Škotska i Irska koje su planirale da sprovedu popis u aprilu 2021, zvanično su odložile popis za april 2022. Ostale evropske države razmatraju različite scenarije, prilagođavaju planove i razvijaju dodatne strategije za sprovođenje popisa. U prilog donošenju odluke o odlaganju popisa jeste i preporuka Odeljenja za statistiku Ujedinjenih nacija (UNSD) i Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) koji su u kontekstu negativnog uticaja aktuelne pandemije, u septembru izdali set preporuka u kojima, kao najrazumnije rešenje, predlažu odlaganje popisa u državama koje su intenzivirale pripremne aktivnosti.

Ova odluka imaće uticaj i na Popis poljoprivrede, još jednu aktivnost koju podržava EU. Podaci za statistički presek stanja poljoprivrednih domaćinstava biće prikupljani tokom 2022. godine.

Projekat EU za razvoj statistike u Srbiji pomaže sprovođenje četiri značajna statistička istraživanja:

   1. Popis stanovništva, domaćinstava i stanova
   2. Popis poljoprivrede
   3. Anketa o zdravlju stanovništva (EHIS 2019)
   4. Istraživanje višestrukih pokazatelja o položaju žena i dece (MICS 2019)

Projekat će doprineti jačanju primene nacionalnih strategija koje su usmerene na različite sektore. Usaglašavanje procedura će olakšati i unaprediti uporedivost podataka na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou prema vrsti prikupljenih podataka i prema vremenu njihovog prikupljanja.