Poziv za dostavljanje predloga projekata – Drugi pilot program za mobilnost u oblasti stručnog obrazovanja i obuke za Zapadni Balkan

0

Evropska komisija objavila je poziv za dostavljanje predloga projekata kroz koji je omogućeno pružaocima stručnog obrazovanja i obuke u zemljama Evropske unije da organizuju programe razmene sa odgovarajućim partnerima u zemljama Zapadnog Balkana.

Programi ekonomskih reformi za Zapadni Balkan prepoznaju značaj stručnog obrazovanja i obuke (VET) za razvoj industrije i podsticanje ekonomskog rasta. Svršeni učenici stručnog obrazovanja i obuke takođe kreiraju nova radna mesta. Sticanje znanja i veština relevantnih za tržište rada treba da budu sastavni deo svih vidova obrazovanja, bilo da se radi o formalnom, neformalnom ili informalnom obrazovanju i obuci, imajući u vidu da se najveći deo sticanja veština odvija u informalnom sektoru.

Podnosioci predloga projekata u okviru ovog poziva mogu biti javne i privatne organizacije i ustanove aktivne u oblasti stručnog obrazovanja i obuke, registrovane u bilo kojoj programskoj zemlji programa Erazmus+, kao i registrovani konzorcijumi javnih i privatnih organizacija koje učestvuju u procesu srednjeg stručnog obrazovanja u bilo kojoj programskoj zemlji Erazmus+ programa.

Dostupne aktivnosti u okviru ovog poziva su:Aktivnosti mobilnosti, uključujući identifikaciju ciljnih grupa zaposlenih, direktora i učenika, priprema programa obuke i ciljeva učenja te selekcija učesnika;

  • Mobilnost učenika;
  • Mobilnost osoblja;
  • Obuke;
  • Konferencije, seminari;
  • Komunikacija, podizanje svesti i aktivnosti širenja informacija na nacionalnom i regionalnom nivou;
  • Aktivnosti usmerene na kreiranje i unapređenje mreža; razmena dobre prakse;
  • Mapiranje, analiza i istraživanje najboljih praksi u cilju razvoja budućih sveobuhvatnih programa mobilnosti u oblasti stručnog obrazovanja i obuke.

Predlog može podneti najviše sedam organizacija od kojih je najmanje pet organizacija iz tri različite programske zemlje, odnosno od kojih su dve organizacije iz dve partnerske zemlje na Zapadnom Balkanu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo*). Predlog ne možepodneti više od 12 partnera.

Maksimalno trajanje projekata je 42 meseca.

Rok za dostavljanje predloga: 17. jun 2020. – 12.00 (podne po briselskom vremenu).

Više informacija

Podeli

Comments are closed.