Predstavljen projekat “Državna matura”

0

Projekat “Državna matura” predstavljen je danas u hotelu Metropol u Beogradu. Aktivnosti finansira Evropska unija, a cilj je pružanje podrške državnim institucijama u promeni završnog ispita za srednjoškolce i načina upisa na fakultete. Događaju su prisustvovali ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, predstavnici Delegacije EU u Srbiji i obrazovnih institucija.

U naredne dve godine, kroz Projekat državne mature realizovaće se brojne pripremne aktivnosti: definisaće se organizacioni model za pripremu i polaganje ispita, uskladiti zakonski i institucionalni okviri, veliki broj stručnjaka pripremaće neophodne instrumente i priručnike, realizovaće se obuke za nastavno i administrativno osoblje u prosveti, planirana su dva probna testiranja, kao i probni maturski ispit u martu 2021. godine.

Ovaj projekat retka je prilika da se ostvari direktan uticaj na društvo, kaže šef sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom.

“Poboljšanje i modernizacija sistema obrazovanja jedan je od prioriteta EU. Evidentno je širom Evrope da obrazovne institucije evoluiraju i prilagođavaju se svojoj misiji, da obrazuju učenike kako da budu uspešni u komplikovanom svetu koji se suočava sa brzim tehnološkim, kulturnim, ekonomskim I demografskim izazovima.

Promena načina upisivanja fakulteta otvoriće srednjoškolcima vise mogućnosti, kaže ministar Šarčević.

„Do sada smo imali situaciju da neko ko želi da upiše Elektro-tehnički fakultet i ne uspe za pola poena, mora da čeka drugi ispitni rok i možda mu na raspolaganju neće biti tehnički fakulteti, već oni gde ima mesta. Sa položenom državnom maturom, u istom roku moći će da proba da se upiše na Mašinski, ako ne može ni tamo, onda može na Tehnološki”, kaže Šarčević.

Državnu ili, kako se nekada zvala, veliku maturu, od juna 2021. godine polagaće svi srednjoškolci u Srbiji: gimnazijalci će polagati opštu maturu, učenici umetničkih škola – umetničku maturu, a đaci stručnih škola – stručnu maturu na kraju četvorogodišnjeg obrazovanja ili završni ispit na kraju trogodišnjeg stručnog obrazovanja (završni ispit uvodi se u sistem već naredne, 2020. godine). Nadležne institucije kažu da ima dovoljno vremena da se đaci, roditelji, nastavnici, ali i visokoškolske ustanove pripreme za polaganje završnog ispita.

Državna matura kojom se proveravaju standardi postignuća učenika, ishodi i kompetencije, zameniće prijemne ispite za upis na fakultet. Fakulteti će, međutim, zadržati pravo da organizuju dodatne ispite za proveru posebnih talenata i sposobnosti kandidata, ukoliko budu smatrali da je to neophodno.

Za realizaciju Projekta državne mature Evropska unija donirala je 3,7 miliona evra. Ukupna vrednost sredstava koje je EU do sada uložila u reformu obrazovanja u Srbiji tako premašuje čak 100 miliona evra.

Podeli

Comments are closed.