U okviru projekta „EU za pristupačne javne ustanove“, koji finansira Evropska unija, organizovan je okrugli sto „Unapređenje politika pristupačnosti i izgradnja društva za sve“ koji je okupio brojne predstavnike nacionalnih institucija i donosioce odluka na lokalnom nivou. Događaj je posvećen temama koje se tiču politika pristupačnosti i unapređenju položaja osoba sa invaliditetom, procesima izgradnje inkluzivnog društva i izazovima sa kojima se lokalne samouprave suočavaju u primeni koncepta pristupačnosti.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Mateja Norčič Štamcar, istakla je da je EU donirala Srbiji više od 6 miliona evra direktne pomoći samo za osobe sa invaliditetom u različitim oblastima: „Svi ljudi imaju pravo da jednako uživaju u zajednici. Razne ustanove, parkovi, prodavnice i drugi javni prostori moraju da budu fizički pristupačni, kao i da svim građanima nude jednak i nediskriminatoran pristup različitim uslugama. Jedna od glavnih preokupacija osoba sa fizičkim invaliditetom jeste socijalna isključenost.“

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Marija Obradović, istakla je da veliki broj građana i građanki u Srbiji živi u okruženju koje nije dovoljno pristupačno i tu se ne misli samo na osobe sa invaliditetom, već i na starije osobe, roditelje sa decom i trudnice: „Zadatak svih nas u lokalnim samoupravama je da ove izazove prevaziđemo i obezbedimo pristupačnost javnih objekata, usluga lokalnih administracija i javnog prevoza.“

(foto: projekat EU za pristupačne javne ustanove)

Okrugli sto poslužio je kao platforma za ukazivanje na dobre prakse za primenu i kontrolu primene mera pristupačnosti na zgradama javnih ustanova, vodeći računa o propisima u Republici Srbiji, ali i relevantnim međunarodnim dokumentima i praksi EU.

„Kroz ovu inicijativu ćemo u jednom delu javnih ustanova obezbediti adekvatniju pristupačnost u skladu sa najvišim evropskim standardima i iskreno se nadam da će ovaj projekat poslužiti kao primer dobre prakse za dalje podizanja svesti o ovoj važnoj temi“, kazao je Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Projekat „EU za pristupačne javne ustanove“, koji finansira Evropska unija, ima za cilj da unapredi znanja,  veštine i podigne svest lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i inženjera o značaju unapređenja pristupačnosti javnih ustanova za osobe sa invaliditetom i ograničenom pokretljivošću. U okviru ovog projekta, izdata je publikacija „Vodič kroz pristupačnost za lokalne samouprave, NVO i inženjere“.