Projekat besplatne pravne pomoći produžen do juna 2015.

0

Projekat „Podrška sprovođenju strategija za interno raseljena lica, izbeglice i povratnike – pravna pomoć“, koji iz IPA fondova finansira Evropska unija, produžen je do juna 2015, što će omogućiti nastavak pružanja pravne pomoći izbeglicama, raseljnim licima i povratnicima u nizu predmeta već pokrenutim pred institucijama i sudovima, ali i pokretanje i rešavanje novih slučajeva.

Cilj projekta, koji je nastavak prethodnog dvogodišnjeg projekta „Podrška izbelicama i interno raseljenim licima u Srbiji“ sprovedenog od novembra 2010, je da se poboljša pružanje pravne pomoći i da se poveća dostupnost pravovremenih i tačnih informacija koje su neophodne za realizaciju prava povratnika, interno raseljenih lica i izbeglica u Srbiji.

Timovi pravnih stručnjaka organizovani su u kancelarije za besplatnu pravnu pomoć u Beogradu, Nišu, Kraljevu, Kosovskoj Mitrovici i Gračanici kako bi što efikasnije pružili pomoć ljudima raseljenim sa Kosova, izbeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i povratnicima koji su vraćeni u Srbiju u procesu readmisije.

image(1)

Ove kancelarije uspevaju da premoste jaz između Srbije i Kosova: sudski pozivi i obaveštenja sa Kosova se brzo dostavljaju iako pošta ne funkcioniše između Srbije i Kosova, sudski rokovi se poštuju, advokati i klijenti bezbedno putuju na i sa Kosova kako bi prisustvovali sudskim ročištima.

Vođa projekta Masimo Morati ovo definiše kao „šatl pravne pomoći “ – situacija u kojoj se klijenti pravne pomoći nalaze na jednoj teritoriji a njihova imovina i njihovi zahtevi na drugoj teritoriji, gde su potrebne drugačije veštine i standardi kako bi se uspešno zastupali slučajevi.

Od decembra 2012, Projekat je zastupao predmete pred Ustavnim sudom Kosova, stotine predmeta pred prvostepenim i drugostepenim sudovima na Kosovu, pružio pravnu pomoć za više od 1.200 pojedinaca koji žele da budu uključeni u postupke privatizacija društvenih preduzeća na Kosovu. Više od 1,000 od ukupno oko 5,000 slučajeva je rešeno, dok su preostali u postupku rešavanja. Takođe je obezbeđeno pribavljanje dokumenata za povratnike po Sporazumu o readmisiji – samo od aprila ove godine gotovo 500 zahteva, 90 odsto, je pozitivno rešeno.

„Mnogi slučajevi pokrenuti pred sudovima traju godinama, čak sedam-osam godina, zbog čega je neophodno da se pomoć koju pružamo nastavi bez prekida“, kaže Morati.

„To je konkretna pomoć koju EU pruža interno raseljenim licima i izbeglicama koji trenutno žive u Srbiji“, dodaje Morati i precizira da je mahom reč o zahtevima za povraćaj imovine.

„Cilj je da promovišemo sistemske promene, zato pored predstavljanja pred sudovima na Kosovu težimo i strateškim parnicama“, kaže Morati.

Ove godine je Kancelarija dobila prvi slučaj pred Ustavnim sudom Kosova koji je zaključio da su ženi srpske nacionalnosti izbegloj sa Kosova prekršena ljudska prava i naložio Kosovskoj agenciji za imovinu da sprovede svoju raniju odluku i vrati joj bespravno oduzetu imovinu.

„Projekat takođe pruža pravnu pomoć povratnicima da dobiju dokumenta u Srbiji i tako im se olakša integracija kako bi se izbeglo da traže azil u inostranstvu“, kaže Morati.

Više o projektu pročitajte ovde

O uspešno rešenim slučajevima pročitajte  ovde.

Podeli

Comments are closed.