Ponekad su mogućnosti koje će nam unaprediti poslovni razvoj na dohvat ruke. Potrebno je potražiti, istražiti, pitati. Upravo iz ovih razloga smo organizovali dve info sesije i predstavili vrlo korisne programe, posebno za mala i srednja preduzeća. To su programi Evropska mreža preduzetništva i Mobilise SME. Info sesije su realizovane u okviru kampanje Delegacije EU u Srbiji – EUzaBiznis.

Evropsku mrežu preduzetništva/Enterprise Europe network je predstavila dr Vesna Rašković Depalov. Poslednjih jedanaest godina dr Rašković Depalov radi na razvoju veza između (inovativnih) domaćih i međunarodnih preduzeća u okviru Evropske mreže preduzetništva.  Svojim  iskustvom, ona je učesnike i učesnice sesije odmah uputila u suštinu programa EEN.

Šta možete da postignete preko Evropske mreže preduzetništva?

Pruža vam se mogućnost povezivanja sa inostranim preduzećima od sličnog interesa/internacionalizacija biznisa, kao i konsalting u vezi sa vašim biznisom ili biznis planovima i idejama. Podrška EEN sastoji se i u  savetovanju i upućivanju na sajmove razmene preduzeća iz različitih oblasti, kao i na  tzv. company mission events – sastanci sa inostranim preduzećima u jednoj zemlji, iz iste oblasti. U ovom momentu u bazi EEN postoji oko 9.000 profila različitih preduzeća, iz preko šezdeset zemalja. i svi oni su raspoređeni u sedamnaest različiith poslovnih sektora tj. oblasti. Osim preduzetnika iz različitih oblasti, mrežu mogu da koriste i istraživači, profesori, kao i pojedinci koji tek započinju svoj biznis ili su u fazi osmišljavanja.

U EEN se možete uključiti putem veb sajta, ili direktim kontaktiranjem konsultanata u Srbiji, i vrlo značajno, sve usluge EEN su besplatne.

Ukoliko direktno kontaktirate EEN konsultante u Srbiji, imaćete priliku da kroz upoznavanje sa njima odmah preispitate sopstvene poslovne pozicije. Jedno od važnih pitanja je, koji su vaši razlozi za internacionalizaciju biznisa? Dr Rašković Depalov je navela samo neke od razloga na koje nailazi kao EEN konsultantkinja: mogućnost povećanja prihoda, novo tržište-nova baza kupaca, diverzifikacija tržišta, poboljšanje reputacije preduzeća, mogući prostor jeftinije proizvodnje.

Zatim, pitanja, da li je vaš proizvod konkurentan i šta ga takvim čini, zašto je vaš proizvod drugačiji od sličnih proizvoda na inostranom tržištu? Kolika je potreba za takvim proizvodom, imate li kooperativne uslove za proizvodnju? Dr Rašković Depalov je ova pitanja posebno razradila, jer je upravo konkurentnost jedan od puteva za unapređenje poslovanja. U tom smislu, inovacija u različitim aspektima poslovanja je jedan od uslova konkurentnosti i važan faktor održivosti preduzeća.

Drugi program, Mobilise SME predstavio je Vladimir Nikić, diplomirani inženjer telekomunikacije,  koji je deo projektnog tima na projektu Mobilise SME.  Ovo je novi program Evropske unije, započet u avgustu 2020. godine. Radi se o programu mobilnosti malih i srednjih preduzetnika koji im omogućava susrete i povezivanje sa inostranim kompanijama.

Cilj programa je podrška prazvoju veština i kapaciteta osoblja u preduzeću na svim nivoima, kako je naveo Nikić. Pored toga, cilj je da se sretnete i bolje upoznate sa mogućim partnerima u inostranstvu, ili provedete značajno vreme sa već postojećim inostranim partnerima. Inženjer Nikić je učesnike sesije i detaljnije uputio u mogućnosti programa Mobilise SME: obuka zaposlenih u određenoj oblasti poslovanja, zajedničko istraživanje tržišta, razvoj proizvoda ili usluga, mogućnost pronalaženja distributera ili novih klijenata, kao i jačanje saradnje.

Na program se možete prijaviti ako ste malo ili srednje preduzeće, a program pokriva deo troškova smeštaja i boravka u inostranstvu, i iznosi od 500 do 1100 Evra u zavisnosti od države u koju se putuje. Period razmene može da traje od jednog do šest meseci. Za prijavu na ovaj program ne postoje određeni rokovi ili periodi za prijavljivanje.

Ukoliko smatrate da bi vam bilo koji od ovih programa mogao biti koristan, kontaktirajte:

een-srbija@uns.ac.rs

mobilisesme@inkubator.biz 

Ili se informišite preko veb stranice:

https://een.ec.europa.eu/