Razvoj saradnje kroz EU programe

0

Učešće Srbije u programima Evropske unije omogućilo je mnogobrojnim ustanovama i organizacijama da razvijaju svoje ideje, uspostave i unaprede saradnju sa različitim partnerima širom Evrope. Nakon uspešne realizacije u okviru jednog, neretko su projekti nastavljani u okviru drugog programa, pospešujući interresorno povezivanje i saradnju.

Kako doneti odluku ka kojem programu usmeriti projektnu ideju? Na koji način se ista ideja može razvijati kroz različite EU programe, a koji su saveti organizacijama koje tek planiraju da konkurišu? O ovim i drugim pitanjima svi zainteresovani su mogli da čuju važne odgovore na vebinaru o razvoju projekata i partnerstava kroz EU programe. 

Inicijalno podržan programom Kreativna Evropa, projekat Heritage Hubs Centra za urbani razvoj je prerastao u projekat Future Narratives koji se realizuje uz podršku Erazmus+ programa.

Aleksandra Nikolić iz Centra za urbani razvoj ističe da je jačanje saradnje sa novim partnerima izuzetno važno, jer projekti dođu i završe se, a uspostavljena partnerstva daju priliku da se razvijaju nove ideje i kreiraju novi programi.

„Zahvaljujući tome što je uspostavljeno trajno, strateško partnerstvo, stvorila se jedna dobra baza za saradnju kroz različite formate, ne samo kroz različite evropske fondove. To znači da smo mi sa partnerima iz finske i španske organizacije nastavili da radimo i u pravcu istraživanja tema koje smo započeli u jednom od projekata, napisali nekoliko članaka zajedno i imali druge aktivnosti“ ukazuje Aleksandra Nikolić na značaj partnerstava.

Organizacije BUM i Centar za kulturnu dekontaminaciju su paralelno razvijale projekte CoolTURE! i FORA u okviru programa Evropa za građane i građanke, zatim BITE of Art i Borderline Offensive u okviru programa Kreativna Evropa, sa skoro istim partnerskim organizacijama.

„To što se pojavljuju isti partneri u različitim projektima predstavlja snagu te saradnje. Pouzdanost dobrog partnera koji sa vama prolazi kroz ceo proces od prvog do poslednjeg dana i jednako participira je prava umetnost“ kaže Lola Joksimović iz Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Ivan Despotović iz Udruženja građana BUM svedoči da kroz mnogobrojne projekte i saradnju sa organizacijama i institucijama iz Srbije i Evrope pružaju mladima priliku da se izraze i usavršavaju.

„Moje iskustvo sa svim ovim programima je izuzetno pozitivno, izazovi su uvek tu, ali oni mogu da se lako premoste. Institucije EU su uvek tu da vam pomognu i podrže vas, kao i nacionalne kontakt tačke tih programa u Srbiji“ dodaje Despotović.

Razgovor je moderirala Snežana Andrić iz EU info kutka Niš. Kompletan snimak razgovora možete naći na fb stranici Deska Kreativna Evropa Srbija.

Događaj je realizovan u organizaciji kontakt tačaka EU programa u Srbiji – Desk Kreativna Evropa Srbija (Potprogram Kultura), Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog (Program Evropa za građane i građanke) i Fondacija Tempus (Program Erazmus+).

Podeli

Comments are closed.