Regionalna saradnja ključna za rešenje slučajeva ratnih zločina

0

Unapređenje ostvarivanja pravde za žrtve nekadašnjih sukoba tema je sastanka sudija, tužilaca i branilaca iz regiona koji rade na rešavanju slučajeva ratnih zločina, koji se održava u Beogradu. U fokusu je bilo rešenje pitanja na koji način dokazi prikupljeni u različitim jurisdikcijama mogu da budu prihvatljivi radi boljeg procesuiranja predmeta.

Preko 30 praktičara u pravosuđu iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, zajedno sa visokim predstavnicima srpskih institucija učestvuju na dvodnevnim skupu, gde razgovaraju o izazovima koji se tiču regionalne saradnje u oblasti procesuiranja ratnih zločina.

Sastanak je održan u okviru projekta Podrška praćenju suđenja za ratne zločine koji finansira EU a sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, kome se pridružio Program UN za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Vladom Velike Britanije. Ovaj projekat je takođe od presudnog značaja za unapređenje saradnje sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (IRMCT) koji je neophodan za procesuiranje predmeta.

„Regionalna pravosudna saradnja je ključni alat za uspešno procesuiranje zločina počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije tokom 1990-ih”, izjavio je vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Srbiji Džozef Melot.

„Istinsko pomirenje neće biti postignuto, niti će region moći da krene napred, sve dok se ne reše preostali slučajevi ratnih zločina. Prevazilaženje teškog nasleđa prošlosti i ostvarivanje pravde za žrtve su važni elementi rada Evropske unije sa partnerima na Zapadnom Balkanu. Nijedna zemlja ne može sama da reši ova pitanja. Pružanjem podrške ovom događaju, želimo da ojačamo regionalnu saradnju kako bi pravda bila zadovoljena širom Zapadnog Balkana“, izjavila je Nora Hajrinen iz Delegacije EU u Srbiji.

„Još uspešnija regionalna saradnja, koja obuhvata prevazilaženje pravnih izazova poput prihvatljivosti dokaza, neophodna je za ostvarivanje pravde i polaganje čvrstih temelja za održivi mir i razvoj na Zapadnom Balkanu. UNDP se pridružio sa svojim Regionalnim projektom o ratnim zločinima kako bi tu saradnju pospešio“, rekao je Ivan Jovanović, glavni tehnički savetnik Regionalnog projekta o ratnim zločinima UNDP-a.

Učesnici su se složili da će nastaviti razgovore u cilju prevazilaženja izazova i postizanja uspešnih rezultata.

 

Podeli

Comments are closed.