Srbija je u maju 2014. bila pogođena obilnim padavinama koje su izazvale poplave u velikom broju opština. Budući da je opština Obrenovac pretrpela najviše štete u poplavama te godine, program pomoći EU poplavljenim područjima je najvećim delom bio usmeren upravo na ovu opštinu: EU je za izgradnju i obnovu privatnih kuća i pomoć mikro i malim preduzećima i poljoprivrednicma izdvojila 4,5 miliona evra.

Pomoć EU za obnovu individualnih stambenih objekata u Obrenovcu su realizovale partnerske organizacije Arbeiter Samariter Bund (ASB), Danski savet za izbeglice (DRC) i Hilfe zur Selbsthilfe (HELP), isporukom građevinskog materijala i obavljanjem građevinskih radova koji će ovim porodicama pomoći da nadoknade štetu nastalu od poplava.

Danski savet za izbeglice je 18. januara 2016. započeo radove na obnovi 187 individualnih stambenih objekata u Obrenovcu. ASB je radove na obnovi 167 kuća započeo 19. februara. Prosečan iznos bespovratne pomoći će iznositi 3.500 evra po objektu, a planirano je da radovi na 354 objekta budu završeni za 120 dana.

Započeta obnova kuće porodica Petrović

Tomislav Petrović je glava 21-očlane porodice koju čini njegova supruga, šest sinova i kćerki i maloletni unuci. Tomislav je penzioner sa skromnim prihodima, a od njegovih sinova samo jedan ima posao, pa njihova primanja jedva pokrivaju potrebe ove velike porodice. Porodica zbog finansijskih teškoća nije mogla da napusti dom i nađe privremeni smeštaj pa su Petrovići bili prinuđeni da ostanu u oštećenoj kući uprkos lošim životnim uslovima. Ovih dana su započeli radovi na obnovi njihove kuće, a porodica s nestrpljenjem očekuje završetak radova.

Photo: Reconstruction of the family Petrovic house

Photo: Reconstruction of the family Petrovic house

Podrška EU za rekonstrukciju individualnih stambenih objekata u Obrenovcu se realizuje preko Danskog saveta za izbeglice i organizacije Vizija koje vrše isporuku materijala i obavljaju građevinske radove. Iako je porodica dobila pomoć od države za rekonstrukciju za oštećenje treće kategorije, potrebe za sanacijom objekta su bile mnogo veće.

Pomoć EU će biti iskorišćena za popravku zidova i podova i zamenu stolarije kako bi se Tomislav i njegova porodica uselilii i vratili uobičajenim uslovima života. Njihovo domaćinstvo će u narednim nedeljama biti u potpunosti obnovljeno.

Za dvadeset dana biće obnovljena kuća porodice Ristić

Domaćinstvo Slavice Ristić (1952) broji četiri člana: sin Ivan (1972), ćerka Tanja (1976) i unuk Nemanja (1996). Slavica i Ivan su suočeni sa ozbiljnim zdravstvenim problemima što dodatno otežava njihovu ekonomsku situaciju. Ćerka Tanja je samohrana majka koja je takođe nezaposlena. Nakon što im je kuća u poplavama pretrpela značajna oštećenja, Ristići su bili primorani da napuste dom i nađu privremeni smeštaj koji su iznajmljivali. Sredstva su ubrzo potrošili i bili su prinuđeni da se vrate u gotovo uništenu kuću. Radovi na obnovi njihove kuće su započeli ovih dana, pa porodica sada sa velikim nestrpljenjem očekuje useljenje.

Photo: Reconstruction of the family Ristic house

Photo: Reconstruction of the family Ristic house

Pomoć EU će biti upotrebljena za obezbeđivanje higijenskih i sanitarnih uslova, popravku zidova i zamenu podova i stolarije. Očekuje se da kuća bude obnovljena za najviše 20 dana, nakon čega će se porodica useliti u rekonstruisani objekat i za sobom ostaviti poplave iz 2014.

Predstavnici ASB i DRC su posetili Obrenovac zajedno sa predsednikom opštine Miroslavom Čučkovićem, predstavnicima opštine i lokalnim medijima. Pogledajte prilog RTV Mag o njihovoj poseti:

Do kraja realizacije projekta:

  • Teško oštećene kuće najmanje 837 porodica će biti rekonstruisane. Za radove na obnovi u Obrenovcu je izdvojeno 2.929.000 evra;
  • Najmanje 25 porodica će dobiti nove montažne kuće koje će zameniti njihove stare domove koji su potpuno uništeni u poplavama; za 14 porodica će biti obezbeđeni osnovni komadi nameštaja i kućni aparati. Za nabavku montažnih kuća u Obrenovcu je izdvojeno 000 evra.
  • 358 mikro i malih preduzeća i poljoprivrednih gazdinstava će dobiti pomoć u vidu grantova. Za obnovu privrednih aktivnosti u Obrenovcu je izdvojeno više od 1.253.000 evra.
  • U okviru komponente za obnovu, biće izgrađen i objekat za smeštaj izbeglica (15 stanova). Ovaj deo programa sprovodi HELP.

ASB, DRC i HELP sprovode projekte u 20 opština u Srbiji, ukupne vrednosti 9.700.000 evra u okviru programa Pomoć EU poplavljenim područjima.

Tri nevladine organizacije sprovode projekte u sledećim opštinama koje su pretrpele najveću štetu u poplavama u maju 2014: Obrenovac, Kraljevo, Lazarevac, Svilajnac, Valjevo, Šid, Ljubovija, Mali Zvornik, Osečina, Bajina Bašta, Loznica, Šabac, Paraćin, Jagodina, Smederevska Palanka, Ub, Negotin, Majdanpek, Kladovo.

Planirani rezultati projekata

  • Najmanje 1237 porodica će dobiti pomoć za rekonstrukciju svojih delimično ili teško oštećenih kuća. Za rekonstrukciju privatnih kuća u 20 opština je izdvojeno 4.329.000 evra;
  • Pomoć za najmanje 52 porodice u vidu montažnih stambenih jedinica, nameštaja i bele tehnike. Za izgradnju montažnih kuća je izdvojeno 1.000 evra;
  • Grantovi za 524 mikro i malih preduzeća koja će sredstva iskoristiti za obnovu privrednih aktivnosti. EU nastavlja da pomaže ugroženim preduzećima ne samo da ponovo pokrenu svoje aktivnosti, već i da ih unaprede i razviju. U ove svrhe je za projekte koje sprovode ASB, DRC i HELP izdvojeno preko 280.000 evra.