Ovo je prvi deo kreditnih linija („Apeks zajam“) od ukupno 500 miliona evra koje imaju za cilj održavanje ekonomskog oporavka zemlje i pomaganje Srbiji na njenom putu ka integracijama u Evropskoj uniji.

Evropska investiciona banka (EIB) i Ministarstvo finansija Republike Srbije dogovorile su u Beogradu zajam od 150 miliona evra čiji je cilj finansiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) i drugih infrastrukturnih projekata. Ovo je prvi deo kreditnih linija („Apeks zajam“) od ukupno 500 miliona evra koje imaju za cilj održavanje ekonomskog oporavka zemlje i pomaganje Srbiji na njenom putu ka integracijama u Evropskoj uniji.  

Ovaj zajam je namenjen podršci MSP, preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, i malim i velikim infrastrukturnim projektima, kao i za investicije u lokalne organe, posebno u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, racionalne upotrebe energije, infrastrukture, uključujući zdravstvo i obrazovanje, industriju, turizam, trgovinu i ugostiteljstvo. Zajam će se plasirati preko lokalnih finansijskih institucija, a Narodna banka Srbije (NBS) će vršiti dužnost Posrednika za kreditne olakšice. Ovo je peti Apeks zajam u Srbiji od 2000. godine. Poslednji zajam koji je iznosio ukupno 250 miliona evra uspešno je izdvojen između 2011. i 2013. godine za podršku MSP i preduzećima srednje tržišne kapitalizacije.

Osnovne informacije

EIB je institucija Evropske unije koja dodeljuje dugoročne kredite i u vlasništvu je država članica. EIB je aktivna na zapadnom Balkanu od 1977. Tokom poslednjih deset godina, pružila je finansijsku pomoć u ukupnom iznosu od 7 milijardi evra. Od 2001., EIB je obezbedila oko 4 milijarde evra za projekte u Srbiji, od kojih je 1,20 milijardi evra dodeljeno za podršku MSP sektora.

Kontakt za medije

Marco Santarelli, +39 331 6595 594, m.santarelli@eib.org

Website: www.eib.org/press – Press Office: +352 4379 21000 – press@eib.org