Erazmus+ program – Rezultati selekcije projekata iz oblasti obrazovanja

U okviru komponente obrazovanja programa Erazmus+, odobreni su brojni projekti saradnje u sklopu različitih programskih akcija čija će realizacija krenuti od školske 2015/2016. godine.

Tokom prvog poziva za projekte mobilnosti u visokom obrazovanju, Srbija je dobila oko 40% od ukupnih sredstava opredeljenih za Zapadni Balkan, i sa oko 230 projekata drži ubedljivo prvo mesto po broju odobrenih projekata međunarodne mobilnosti. Ovim projektima je predviđeno da studenti i zaposleni na visokoškolskim institucijama provedu određeno vreme na visokoškolskim institucijama u zemljama članicama EU, Turskoj, Norveškoj, Lihtenštajnu, Makedoniji i Islandu studirajući odnosno radeći i razmenjujući iskustva. Na primer, u narednom periodu će 13 visokoškolskih institucija iz Poljske primiti 132 studenta i zaposlena iz Srbije, a u Srbiju poslati svoja 93 studenta i zaposlena.

U okviru projekata izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju, za region Zapadnog Balkana je odobreno ukupno 14 projekata sa budžetom od preko 12 miliona evra, od čega 6 projekata koordiniraju institucije sa Zapadnog Balkana. Ovi projekti podrazumevaju podršku razvoju istraživačkih kapaciteta visokog obrazovanja u regionu, uspostavljanje institucionalnog okvira za razvoj treće misije univerziteta u Srbiji, razvoj novih studijskih programa na temu upravljanja otpadom, geodezije kao i razvoj studija kratkog ciklusa.

U delu programa koji se odnosi na Žan Mone projekte, Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu je dobio finansiranje za izvođenje jednog modula. Pored toga, trenutno su u Srbiji aktivna četiri Žan Mone projekta i to na Univerzitetu u Beogradu, Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Univerzitetu u Nisu i Univerzitetu u Novom Sadu.

Za više informacija možete kontaktirati Fondaciju Tempus – Erazmus+ kancelariju u Srbiji na 011/3342430 ili neo_serbia@erasmusplus.rs