Prošle nedelje uspešno su završeni radovi na rekonstrukciji stare kasarne i stare bolnice u Bosilegradu za potrebe smeštaja i registracije migranata i izbeglica. Smeštajni kapacitet broji 60 mesta i otvorene su kancelarije za registraciju. Radovi su izvedeni u okviru programa „Pomoć Evropske unije migrantima i izbeglicama u Srbiji“.

Građevinski radovi i opremanje centra, ukupne vrednosti 76.000 evra, finansirani su kroz paket pomoći Evropske unije državi Srbiji za rešavanje izbegličke krize, posredstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji. Rekonstrukcija u Bosilegradu je započeta krajem januara, a finalizirana prošle nedelje, čime je jedan objekat renoviran  i opremljen sa 30 kreveta na sprat, dok su druga dva otvorena kao registracioni centri za migrante i izbeglice, sa opremljenim kancelarijskim prostorom.

Radove u Bosilegradu sprovela je nemačka nevladina organizacija Help. U okviru programa „Pomoć Evropske unije migrantima i izbeglicama u Srbiji“ takođe se radi i na rekonstrukciji objekata i povećanju smeštajnog kapaciteta za izbeglice u Pirotu. Kroz ovaj program, rekonstruisan je i Centar za azil u Krnjači, a u toku su pripreme za izgradnju prihvatnog centra u Dimitrovgradu.  Radove na svim objektima pod okriljem Programa sprovode tri nevladine organizacije – Danski savet za izbeglice (DRC), Arbeiter-Samaritar-Bund (ASB) i Help.

Kroz program „Pomoć Evropske unije migrantima i izbeglicama u Srbiji“, ukupne ukupne vrednosti 7.000.000 evra, Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji pomaže državnim i lokalnim vlastima u Srbiji, kao i drugim institucijama  uključenim u prevazilaženje izbegličke krize. Evropski fondovi koriste se za podizanje njihovih operativnih snaga i kapaciteta za koordinisanje aktivnosti. Donirana je i neophodna oprema Ministarstvu unutrašnjih poslova i Komesarijatu za izbeglice i migracije, zahvaljujući kojoj mogu da obezbede kvalitetniji servis i podršku migrantima i izbeglica koji prolaze kroz Srbiju.