Projekat ANTARES koji sprovodi institut BioSense Univerziteta u Novom Sadu, osvojio je prvu nagradu na najprestižnijem takmičenju Evropske komisije – Teaming pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru programa Horizont 2020.

Budžet projekta iznosi 28 miliona evra, od čega se 14 miliona finansira sredstvima programa Horizont 2020, dok je druga polovina izdvojena iz budžeta Republike Srbije.

Partneri instituta BioSense su Minisatarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i istraživački institut Vageningen iz Holandije koji je vodeća svetska institucija u oblasti savremene poljoprivrede.

Projekat ANTARES, čija je realizacija započela 2016. godine i koji će trajati do 2020, predstavlja kombinaciju dva najperspektivnija sektora u Srbiji – informaciono-komunikacionih tehnologija i poljoprivrede. Cilj ANTARES-a je da institut BioSense pretvori u evropski centar izuzetnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i bezbednosti čija će pažnja biti usmerena na neke od najznačajnijih segmenata domaće privrede, a samim tim  će doprineti ubrzanom privrednom razvoju zemlje.

Kao što je izjavila Prof. Dr Vesna Crnojević-Bengin, predsednica BioSense Instituta, „ovo je posebna šansa i za nas kao državu. Sa razvijenim IT sektorom, Srbija ima šansu da ‘preskoči’ godine razvoja koje smo nažalost izgubili i da se postavi na sam front četvrte industrijske revolucije. Kroz projekat ANTARES, posebnu pažnju posvetićemo baš domaćem IT sektoru, sa ciljem da ga preusmerimo od, danas predominantnog, out-sourcing-a, gde se dodata vrednost stvara negde drugde, u inostranstvu, ka razvoju sopstvenih IT rešenja za poljoprivredu.“

Zahvaljujući projektu će biti otvoreno 150 novih radnih mesta za mlade domaće stručnjake. Osim toga, u okviru projekta će biti izgrađen novi objekat za institut BioSense u okviru Univerziteta u Novom Sadu. Nova radna mesta i otvaranje novog sedišta Instituta će ojačati kapacitete Srbije u oblasti razvoja inovacija i to pružanjem sistemske podrške različitim akterima koji rade na sinergijskom razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija i poljoprivrede.

Institut BioSense je odličan primer iskorišćavanja potencijala zemlje za naučno istraživanje i razvoj koji će, zahvaljujući programima EU, podstaći modernizaciju tradicionalnog modela upravljanja u oblasti poljoprivrede od čega će velike koristi ostvariti lokalni stručnjaci.

Dosadašnja ulaganja Evropske Unije u Srbiju već pokazuju da ovakvi programi mogu nešto da promene za budućnost naše zemlje. „ANTARES će nam dati priliku da u narednih sedam godina učimo od naših evropskih partnera, razvijamo zajednička strateška naučna istraživanja, zajedno nastupamo pred krajnjim korisnicima, da usvajamo i prenosimo u našu zemlju najbolje modele, da radimo sa najboljima, da dostignemo svoj cilj – a to je da Srbija i njeni naučnici zauzmu vodeće mesto na evropskoj i svetskoj sceni“, zaključila je Crnojević-Bengin.

Horizont 2020 je finansijski instrument usmeren na realizaciju Unije inovacija, vodeće inicijative u okviru strategije Evropa 2020 čiji je cilj osiguravanje globalne konkurentnosti Evrope. Kao jedan od pokretača privrednog rasta i otvaranja radnih mesta, Horizont 2020 uživa političku podršku evropskih lidera i poslanika u Evropskom parlamentu. Njegov cilj je da obezbedi sprovođenje vrhunskih naučnih istraživanja u Evropi, otkloni prepreke za razvoj inovacija i olakša saradnju između javnog i privatnog sektora u oblasti inovacija.

Autor: Đorđo Frušone, italijanski novinar i stažista u Delegaciji EU u Srbiji