Umesto lekova – muzika i pesma

0

Mladi su pevali starijima. Pesmom i svirkom ulepšali su im subotnje prepodne, izvornim numerama interpretiranim u džez maniru podsetili ih na mladost, zavičaj, stare ljubavi, kćeri i sinove. Jedan od nekoliko nastupa dece i mladih iz projekta ,,El Sistema Srbija’’ tokom njihovog boravka u Nišu održan je u Gerontološkom centru. Muzičko-umetnički projekat “El sistema’’ koji je EU podržala kroz razvojni program Evropski PROGRES podrazumeva muzičko obrazovanje dece iz marginalizovanih i ugroženih društvenih grupa po čuvenom istoimenom venecuelanskom modelu.

Iako je između članova El Sisteme i stanara Gerontološkog centra velika razlika u godinama, njih povezuje potreba za zajedništvom. ,,Trebalo je da odem u apoteku po lekove ali sam ostala ovde kako bih čula ovaj dečiji hor. I – nisam se pokajala, oduševljena sam njihovim nastupom, a lekove ću uzeti kasnije’’, oduševljena je Marija Bego koja već šest godina boravi u niškom Gerontološkom centru.

Tokom nastupa, publika se nije libila da tapšanjem da ritam mladim muzičarima, a uz ,,Ajde, Jano’’ i ,,Sibil cveće’’ mnogi su i zapevali. ,,Publika je fantastična! Trudila sam se da, u zavisnosti od atmosfere, motivišem publiku da reaguje i nastup bude interaktivan. Mislim da smo uspeli u svojoj prvobitnoj zamisli da uveselimo dan bakama i dekama i učinimo im život lepšim’’, sa zadovoljstvom kaže dirigentkinja ,,El Sisteme’’ Aleksandra Savić. Njenu priču potvrđuje i Ljiljana Mitrović koja sa ushićenjem kaže: ,,Najviše su mi prijale makedonske pesme jer je Makedonija moj zavičaj’’.

Radni terapeut u Gerontološkom centru Jasmina Ilić sumira utiske nakon nastupa ,,El Sisteme’’: ,,Bilo je predivno, korisnici su oduševljeni, prija im pažnja. Deca su im uvek dragi gosti, videli ste i sada da nisu skidali osmeh s lica, ovo će našim stanarima, svakako, biti događaj za pamćenje’’.

gerantologija-2

U Gerontološkom centru u Nišu nastupilo je tridesetak mladih muzičara i pevača koju čine deca iz novosadskog Centra za socijalni rad, učenika Muzičke škole u Vranju i obrenovačkog udruženja Kruna od nota. Za nastup ih je pripremala džez pevačica Irena Blagojević. ,,El Sistema postoji u 60 država i kroz ovaj projekat je na svetskom nivou prošlo oko 4.000.000 dece. Ideja je da se oni druže na osnovu sličnih kvaliteta koje poseduju, a ne da kriterijum bude da li imaju ili nemaju novca’’, objasnila je koncept ovog projekta direktorka El Sisteme Srbija Đurđa Papazoglu.

Bis nije izostao, a nakon poslednje numere ,,Tamo daleko’’ iz publike se čulo ,,Dođite nam opet!’’

Podeli

Comments are closed.