Otvoren Kutak za decu i majke sa bebama u Adaševcima, blizu granice sa Hrvatskom

Bojanke, plišane igračke, kutak za dojenje i presvlačenje beba, odeća i obuća samo su neke od stvari koje pruža Kutak za decu i majke sa bebama koji se nalazi u Motelu Adaševci u blizini granice sa Hrvatskom. Ovaj Kutak uspostavile su međunarodna nevladina organizacija World Vision i UNICEF, uz finansijsku pomoć Evropske unije.

Deca i majke, naročito one sa malom decom i bebama starim samo nekoliko dana, posebno su ranjive grupe izbeglica i migranata i potrebna im je dodatna podrška. U ovom sigurnom prostoru, deca mogu da se opuste i odmore uz obrazovne -rekreativne aktivnosti koje vode specijalno obučeni timovi World Vision-a, a majke da dobiju informacije i savete o ishrani svoje dece, higijeni i bezbednosti.

Svaki dan  hiljade izbeglica prelaze u Srbiju, a nekoliko stotina  čeka ponekad i do 18 sati da bi se ukrcali na voz za Hrvatsku.  Dečiji kutak svakog dana pruža utočište i mesto za odmor za oko dece i majki sa bebama, gde majke mogu da nahrane i persvuku decu, a deca da se odmore i odspavaju pre nego što nastave iscrpljujuće putovanje.

„Neverovatan je osećaj kada možete da pomognete i omogućite majci da nahrani i presvuče svoju bebu i da deci pružite mesto za odmor, igru i predah. Imali smo slučaj majke koja je bila u devetom mesecu trudnoće kojoj smo pomogli da se uspešno porodi u obližnjoj bolnici. Upravo je zbog svega ovoga naš posao jedinstven jer pomažemo deci, majkama i uopšte porodicama u ovoj teškoj situaciji. I kada vidite dete koje se posle tri nedelje provedene u putu ponovo igra, crta i smeje to je ono što nas ispunjava i inspiriše da se još više potrudimo i olakšamo put ovim ljudima“, izjavila Vei Vang, voditeljka programa za zaštitu dece u organizaciji World Vision.

????????????????????????????????????

 

„Deca su fizički iscrpljena i psihološki traumatizovana zbog dugih putovanja i mnoga od njih su u stresu koji se nagomilava zbog onoga što su preživeli u svojim zemljama i na putu ka zapadnoj Evropi. Dečiji kutak je utočište za ovu decu, mesto gde mogu da se odmore, dobiju neophodnu podršku i da se ponovo osećaju kao deca. Prostor takođe omogućava privatnost majkama koje mogu da se odmore, presvuku i nahrane svoje bebe“, kaže  Michel Saint-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji.

„EU daje značajan doprinos u Srbiji u cilju zaštite najugroženijih među izbeglicama i migrantima“, objašnjava Samy Cecchin, terenski ekspert kancelarije Odeljenja Evropske unije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu u Srbiji. „Zajedno sa svojim partnerima, EU pokazuje saosećanje Evropljana prema stradanju i žrtvama sukoba koji traže utočište u Evropi.“

Dečiji kutak u Adaševcima  će biti otvoren do daljnjeg, a ako se izbeglička i migrantska ruta promeni i  dečijikutak će biti izmeštena na mesto gde bude  najpotrebniji.