Vodič za zaštitu podataka o ličnosti za vreme pandemije

0

Globalna kriza javnog zdravlja pomerila je fokus odluka sa prava pojedinaca na interes zajednice. U okolnostima kada su svi usmereni na suzbijanje pandemije, zaštita podataka o ličnosti izložena je teškom testu. Stoga je u saradnji sa organizacijama Partneri Srbija, A11, Atina, BOŠ i Da se znaSHARE fondacija izradila sažet i jasan priručnik o zaštiti podataka u vreme pandemije.

“Početak pandemije obeleželi su brojni incidenti koji se tiču prava na privatnost i zaštite podataka. Nadležni organi su objavljivali osetljive zdravstvene podatke, mobilni uređaji građana su neovlašćeno praćeni, a sve je kulminiralo kada smo na internetu naišli na podatke za pristup Informacionom sistemu COVID – 19. Vodič koji smo pripremili je sažet i jasan priručnik o zaštiti podataka u vreme pandemije, oslonjen na temeljne principe evropskog pravnog okvira sa kojim je usklađena i regulativa u Srbiji. Nadamo se da će biti od koristi svim nadležnim organima, poslodavcima, ali i građanima da bolje razumeju svoja prava,” rekao je Danilo Krivokapić iz SHARE fondacije.

„Ovaj vodič predstavlja početak aktivnosti predviđenih projektom Zaštita privatnosti – odupri se pritisku, koji je podržan od strane Delegacija Evrospke unije u Republici Srbiji,“ naglasila je Kristina Kalajdžić, istraživačica iz organizacije Partneri Srbija.

Vodiču možete pristupiti na sajtu pandemija.mojipodaci.rs

Izradu Vodiča finansijski su pomogli Evropska unija, Fondacija za otvoreno društvo Srbija i Balkanski fond za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD.

Podeli

Comments are closed.